Mèdia 12/09/2019

Gentada a la Diada i Messi diu que no se n'anirà: les claus del dia, amb Antoni Bassas (12/09/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

3 min
La manifestació de la Diada

1. La Diada va tornar a ser multitudinària, però la repressió i la desunió van cobrar el seu peatge: hi va haver l’assistència més baixa des del 2012. Més de 600.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, van col·lapsar la Gran Via de plaça Espanya a passeig de Gràcia, en una extraordinària demostració de perseverança, per vuitè any consecutiu. El president Torra ho valora així: "El poble de Catalunya mai falla, i avui som milers manifestant-nos amb un lema molt senzill, 'Objectiu independència', i això és el repte i això és el que farem. Avui es tanca una etapa, i es comença a respondre ja avui a les sentències, posant l'objectiu d'independència en el centre de l'acció política".

Convocava l’ANC. La seva presidenta, Elisenda Paluzie, va dir als manifestants que a l'Assemblea no es posen terminis: "Nosaltres ja no ens posem terminis, hem après dels errors del passat. Som conscients que cal enfortir-nos, ho estem fent, feu-ho vosaltres també".

Òmnium va fer un acte a favor de l’absolució, on va sumar els Comuns. Com sempre, la manifestació va ser pacífica. Només hi va haver enfrontaments entre uns centenars de manifestants i els Mossos a la porta del Parlament. La líder parlamentària de Ciutadans, Lorena Roldán, va dir en un tuit: "Torra porta mesos escalfant el carrer i aquest és el resultat: intent d'assalt al Parlament, llançament de pedres i pots de fum contra els Mossos, crema de la bandera d'Espanya i de fotos del rei i agressions a periodistes. I encara no ha acabat el dia. En això han convertit la Diada".

A l’ARA d’avui hi trobareu les principals imatges del dia i les anàlisis.

2. A Madrid, al Congrés, Sánchez i Iglesias van escenificar el trencament. El líder del PSOE va rebutjar una reunió amb el d'Unides Podem, va insistir que l’investeixi l’abstenció del PP i Ciutadans i tot indica que hi haurà eleccions el 10 de novembre, encara que el rei Felip de Borbó rebrà avui la presidenta del Congrés i podria cridar els líders a consultes a partir de demà, encara que no hi hagi investidura a la vista.

3. Al Regne Unit, la justícia escocesa ha dictaminat que el tancament del Parlament britànic és il·legal, perquè pretenia “obstaculitzar” la Cambra, i el govern de Johnson va haver de fer públic un informe sobre les conseqüències de sortir de la Unió Europea sense acord: faltarien medicaments, s’apujarien els preus i hi hauria conflictes amb camioners i pescadors.

4. El Tribunal Suprem obliga a aturar les execucions hipotecàries en curs si l’impagament no supera les 12 quotes. Això, gràcies a una sentència de la justícia europea, que considera abusiu fer fora de casa algú si no ha pagat durant menys d’un any.

5. Els esports d’avui els obre Messi, entrevistat a l’'Sport', on diu que no se’n vol anar del Barça (que defineix com a casa seva), que li hauria encantat que Neymar hagués vingut i que no sap si el Barça va fer tot el que va poder per portar-lo, però el Barça té una plantilla espectacular, "que pot optar a tots els títols”

6. A València han cessat l’entrenador Marcelino i fitxen Albert Celades. El Barça va de bàsquet va guanyar la Lliga Catalana en la final disputada contra el Morabanc Andorra, i el Barça femení de futbol va guanyar per 0-2 al camp del Juventus de Torí, en partit de Champions. I sorpresa de les grosses al Mundial de bàsquet: els Estats Units, eliminats a quarts de final per França.

stats