El 155 entra en campanya, i Thumberg, al Capitoli: les claus del dia, per Antoni Bassas (19/09/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Les claus del dia, amb Antoni Bassas (19/09/2019)

1. La campanya electoral per al 10 de novembre ja va començar ahir. I atenció perquè anirà de vejam qui és més dur en el tractament de la crisi de l’Estat amb Catalunya: “Si la Generalitat de Catalunya fa qualsevol intent de tornar a violentar l’Estatut d’Autonomia i la Constitució espanyola, el grup parlamentari socialista i el govern socialista aplicaran qualsevol article de la Constitució per defensar la mateixa Constitució, l’Estatut d’Autonomia, la legalitat, la sobirania nacional i la integritat territorial”. Pablo Casado va advertir: “Vostè pretén ser president 'subito' com els sants, però recordi que les eleccions les carrega el diable”

A la doble plana que firmen des de Madrid Germán Aranda i Ot Serra, hi trobareu com anirà: Podem i el PSOE trencaran el to amistós que van tenir a l’abril per pescar a l’esquerra, encara que el PSOE sap que no hi pescarà gaire. Els socialistes moderaran el discurs per prendre-li vots a Ciutadans i plantejaran instaurar la segona volta per evitar el bloqueig. Com diem a les cares del dia, “com si la culpa fos del sistema en si i no de la incapacitat dels partits per arribar a un acord”.

Campanya electoral d'una setmana i gairebé 140 milions d'euros de pressupost pel 10-N

2. La política bull. Avui us expliquem que dos grups d’activistes s’organitzen per aturar Catalunya quan es publiqui la sentència i l’Ajuntament de Barcelona se sumarà a la resposta si la sentència és condemnatòria. El grup de Colau va votar-hi a favor, juntament amb Esquerra i Junts per Catalunya.

3. Mentrestant, dissabte es reuniran al monestir de Poblet un centenar de persones, entre les quals Marta Pascal, Lluís Recoder, Carles Campuzano i Albert Batlle, per discutir l’ encaix de Catalunya a l’estat espanyol sense renunciar a la independència.

4. No us perdeu l’article del catedràtic de la Pompeu Fabra Albert Carreras sobre la incomoditat dels socialistes catalans amb el dèficit fiscal, en què diu que seria esperable que els socialistes catalans defensessin els interessos econòmics catalans igual que els socialistes bascos defensen els interessos bascos.

5. Greta Thunberg va passar ahir pel Capitoli dels Estats Units, on va renunciar als cinc minuts que tenia i es va limitar a donar-los l’informe dels experts de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic amb aquest breu missatge: “Us deixo aquest informe perquè sigui el meu testimoni, perquè no vull que m’escolteu a mi, vull que escolteu els científics”

6. I de l’emergència climàtica a l’ emergència alimentària a l’Argentina. Crònica de Joan Biosca: la pujada del 60% dels preus del menjar escampa la fam pel país. S’estan obrint menjadors socials. És increïble que passi això en un país de 45 milions d’habitants que podria alimentar-ne 400.

7. A Israel hi ha hagut empat a les eleccions. Netanyahu torna a quedar-se sense majoria per governar i el país es veurà abocat a formar una gran coalició de govern.

8. A Catalunya, Empúries tem que es facin pisos a l’entorn de les ruïnes; Vidreres deixa en mans d’una consulta popular dels veïns el futur del correbou, i l’alcalde de Sant Adrià de Besòs ha demanat al Parlament “auxili per a la Mina”, literalment, i que els Mossos patrullin més els carrers, ja que la droga s’ha desplaçat del Raval de Barcelona a la Mina.

9. Parlant de Catalunya, estem lleugerament per sobre de la mitjana espanyola en absentisme laboral. Cada dia, de mitjana, 183.000 catalans no van a la feina.

10. I als esports, avui és un dia gran per a l’Espanyol, que jugarà a les 21 h a casa contra el Ferencváros hongarès en la tornada a les competicions europees. 

Ahir a la Champions, el Madrid va perdre per 3 a 0 a París davant el PSG, l’Atlètic de Madrid perdia a casa per 0-2 davant el Juventus de Cristiano Ronaldo i al final va empatar a dos, i el City de Guardiola va golejar 0-3 al Xakhtar Donetsk.