La sentència, dilluns 14, i l'FMI: creixement alentit: les claus del dia, amb Antoni Bassas (09/10/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

1. Comencem per la sentència. Ernesto Ekaizer escriu avui a l’ARA que el tribunal notificarà la sentència dilluns que ve, dia 14, perquè “afirmen que es tracta de no provocar”. Diu Ekaizer: “S’ha volgut evitar la imatge retransmesa per les televisions de tot el món de la desfilada militar a Madrid (a la qual assisteixen els membres del Constitucional i el Suprem) amb la mobilització d’un sector important de la població de Catalunya”.

La plataforma d'eurodiputats pel diàleg UE-Catalunya prepara una resposta a la sentència des de l'Eurocambra

2. Mentre la Fiscalia ja demana que es prorrogui la presó provisional dels Jordis si el dimecres 16 encara són a la presó (quan farà dos anys que els hi van fer entrar), Mossos, Policia Nacional i Guàrdia Civil es coordinen per al dispositiu postsentència. Estem parlant d’un reforç del govern espanyol de 1.500 agents, sobretot a Barcelona.

3. Per cert, Montse Riart explica que el jutge busca el cervell policial de les càrregues de l’1 d’Octubre entre els funcionaris de policia, i ha ordenat identificar els caps de la Brigada d’Informació a Barcelona. El jutge busca completar la cadena d’ordres.

4. Miquel Iceta va reblar ahir el costat dialogant del PSC que va portar a abstenir-se a la moció de censura contra Torra i va dir a la directora de l’ARA, Esther Vera: “El moviment independentista si una cosa ha demostrat és el seu caràcter pacífic i la capacitat d’una mobilització molt massiva i molt pacífica i, jo espero que segueixi així. Que ningú sigui capaç de posar un tel al que ha estat una de les màximes virtuts d’aquest moviment. A Espanya, per desgràcia, la nostra història fa que moltes vegades violència tingui una espècie d’equiparació a terrorisme i jo crec que parlar d’això en aquests termes en aquest moment a Catalunya no és cert”.

El primer secretari socialista diu que espera que el 155 no s’hagi de tornar a aplicar mai més. Els socialistes saben que sense un bon resultat a Catalunya no és possible guanyar a Espanya.

5. Alerta del Fons Monetari Internacional: la guerra comercial de Donald Trump amb la Xina i altres àrees, com ara la UE i el Brexit, amenaça l’economia mundial. L’FMI calcula que el 90% dels països creixeran menys aquest 2019 que el 2018.

6. A Ciència, Xavier Pujol us explicarà en què consisteixen els treballs dels tres guardonats amb el Nobel de física, anunciat ahir: es tracta dels primers científics que van observar un planeta fora del Sistema Solar, una descoberta que va contribuir a comprendre millor l’Univers.

7. A Estils hi trobareu la història de Jaume Grau Feliu, un senyor de 94 anys que va ser l’últim pagès de Sant Cugat del Vallès. Tenia vinya i un celler. Potser molts santcugatencs no saben que al seu poble s’hi feia vi fins fa unes dècades.

8. I un parell de qüestions sobre llibertat d’expressió per acabar. A Espanya, la Junta Electoral ha prohibit a TV3 i Catalunya Ràdio que des d’ara fins a les eleccions del 10 de novembre diguin “presos polítics” i “exili” per referir-se als presos polítics i als exiliats del Procés. I a la Xina, el govern ha prohibit transmetre els partits de la NBA perquè un directiu d’un equip va fer un tuit donant suport a Hong Kong.