Mèdia 14/10/2019

Sentència, protestes i resposta política, i el greu delicte de sedició, explicat: les claus del dia, amb Antoni Bassas (14/10/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

2 min
Imatge del Tribunal Suprem amb els 12 acusats al mig de la sala en els primers dies del judici del Procés.

1. Avui sabrem la sentència del Procés. A primera hora del matí s’han desplegat controls policials al voltant de l’aeroport del Prat i l’estació de Sants. El ministeri de l’Interior ha enviat a Catalunya uns 2.000 policies i guàrdies civils. Ahir ja hi va haver una acció de protesta a Sants.

2. A l’editorial afirmem que, tal com es planteja a la resolució del Suprem, hi pot haver una regressió de drets com el de manifestació per un ús abusiu del gravíssim delicte de sedició, a part que algunes de les penes podrien superar els 10 anys de presó. Així vivia aquestes prèvies a la sentència la cap de llista de Junts per Catalunya, Laura Borràs: “La vergonya no només afecta el judici, sinó també les filtracions a les quals hem assistit els últims dies, aquestes últimes hores. Aquest compte enrere és un degoteig emocional absolutament miserable. Les filtracions que es produeixen són totalment inadmissibles. Diuen molt poc de la qualitat del sistema judicial espanyol”.

3. El govern espanyol ha preparat uns vídeos per difondre'ls internacionalment en què explica la sentència. A menys d’un mes per a les eleccions, el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, modelava així la seva oferta electoral: “Tenim al davant grans desafiaments i també grans amenaces: el refredament de l’economia, el Brexit o el desafiament de l’independentisme català, que ja veurem en què es basa en les pròximes setmanes. És per això que necessitem un govern fort. I un govern fort què vol dir? Un govern progressista”.

Ernesto Ekaizer ironitza sobre el fet que el jutge Marchena es mostrés disgustat per les filtracions de la sentència i explica que, amb una condemna per sedició, el tribunal tria un suposat camí del mig entre la desobediència, que haurien acceptat les defenses, i la rebel·lió, que deia la fiscalia.

I l’historiador Jaume Sobrequés firma un article en què acaba assegurant que als catalans ens mata el personalisme i la lluita per la cadira i que no hem après gaire de la història.

4. Si aquests dies heu vist a la pantalla del mòbil el missatge de “En Dallonses s’ha unit a Telegram”, us interessarà saber el que n’explica Albert Cuesta a Mèdia. Afirma que Telegram, el canal que ha triat Tsunami Democràtic, té diversos avantatges.

5. A Internacional tenim crònica de Karlos Zurutuza des del Kurdistan sirià. Donald Trump ha ordenat la retirada de totes les tropes dels Estats Units i els turcs fan i desfan.

6. A Cultura trobareu la crònica sobre el concert que va oferir Feliu Ventura a Manresa, titulat amb una frase d’Arturo Gaya: “Allà on es canta pots anar-hi a viure”.

7. I als Esports, retingueu aquest nom, Simone Biles, gimnasta nord-americana que ha regnat als Mundials de Stuttgart i que s’ha convertit en l’atleta amb més medalles en gimnàstica.

No serà un dilluns qualsevol. Tota la redacció de l’Ara està mobilitzada per explicar-lo.

stats