Mèdia 10/10/2019

Provocació de la Guàrdia Civil i fins a nou anys i mig de presó per la baralla d'Altsasu: les claus del dia, amb Antoni Bassas (10/10/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

3 min
La Guàrdia Civil condecora el jutge de l'1-O abans de la sentència del Procés i amb el fiscal de la rebel·lió

1. La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, es va reunir amb els Mossos per rebaixar la tensió causada per la Guàrdia Civil en l’acte de celebració del dia de la patrona (la Mare de Déu del Pilar) a la caserna de Sant Andreu de la Barca. El general en cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Pedro Garrido, va dir que ells també ho tornarien a fer: "Ens mantenim ferms en el nostre compromís amb Espanya de treballar per la llibertat i la seguretat de tots els ciutadans. Ho vam demostrar fa dos anys, ho hem tornat a fer recentment. I cada vegada que calgui ho tornarem a fer, perquè tenim la convicció que la societat que servim entén i creu que no hi ha llibertat ni seguretat fora del marc de la llei".

Quan va sentir les referències al judici del major Trapero i la intendenta Laplana, la representació dels Mossos d’Esquadra se'n va anar. A l’ARA veureu les fotografies del fiscal Zaragoza abraçant-se amb guàrdies civils. A l’acte també hi va assistir el tinent coronel Baena, que a Twitter, amagat sota el pseudònim de Tácito, es dedicava a fustigar l’independentisme i va ser responsable dels informes per acusar els presos polítics. La Guàrdia Civil va condecorar la secretària judicial que el 20-S volia marxar d’Economia amb helicòpter i la viuda del magistrat del jutjat número 13, Ramírez Sunyer. Escriu la directora Esther Vera aquest matí que “només es pot concloure que busca venjança o provocació”.

2. Mentre esperem la sentència, a Política expliquem que el president Quim Torra portarà la reacció judicial al Parlament, que es basarà en “la democràcia i l’autodeterminació”. JuntsxCat i Esquerra estan intentant consensuar una resposta institucional que aglutini l’independentisme, més enllà de la protesta del carrer.

3. Pedro Sánchez va ser ahir al vespre a Barcelona, va fer un míting, no va parlar del 155 –al contrari– i es va oferir com a garantia de convivència a Catalunya. “Ara que se sent aquesta fractura, aquest desafiament que representa reconstruir la convivència. Ara que hem vist aquest gran fracàs, perquè estava basat en una mentida, i era percebre que Catalunya és una societat uniforme que no és plural com la que hem defensat nosaltres sempre. Existim també per reconstruir aquests ponts que els uns i els altres han trencat i reconstruir la convivència tan necessària a Catalunya”.

Per cert, el president espanyol ha dit que l’exhumació de Franco és cosa de dies i el prior del Valle de los Caídos pretén desobeir la sentència del Tribunal Suprem.

4. Mentrestant, en la diada del País Valencià el president Ximo Puig va dir que els valencians estan perdent la paciència: “Els valencians portem anys, massa anys, reclamant un sistema de finançament autonòmic just que faça viable l’autogovern i assegure el treball i el benestar que mereixem”.

5. Veredicte definitiu del Suprem pel cas de la baralla de bar d’Altsasu: manté els nois a la presó tot i reduir-los les penes. Amb tot, la més alta és de nou anys i mig de presó per atemptat a l’autoritat.

6. Atenció al que Turquia ha començat a fer contra els kurds de Síria: Trump va ordenar la retirada dels nord-americans, aliats dels kurds en la guerra contra l'Estat Islàmic, i ara l’exèrcit turc d’Erdogan hi entra a mata-degolla, amb bombardejos sobre zones civils sota el pretext de netejar-ho de terroristes. Els kurds són un grup nacional repartit entre quatre estats.

7. I commoció perquè ahir a Alemanya un home va voler entrar armat en una sinagoga, el dia de la festa jueva del Yom Kippur. En l’intent d’atac van morir dues persones, fora del temple. A dins hi havia 70 persones, però l’assaltant no va poder accedir-hi perquè quan el van veure per les càmeres de seguretat van bloquejar-ne les portes.

8. Un obituari als esports: ha mort Andreu Gimeno, tenista que va formar parella a la Copa Davis amb els mítics Santana, Orantes, Gisbert i que va guanyar Roland Garros el 1972 i va ser finalista a Austràlia l’any abans.

stats