Mèdia 17/09/2019

Eleccions el 10-N (?) i la sentència cap al 10-O: les claus del dia, amb Antoni Bassas (17/09/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

2 min
Pedro Sánchez passejant reflexiu pels passadissos de la Moncloa.

1. Albert Rivera va proposar ahir facilitar la investidura de Pedro Sánchez si els socialistes no indulten els presos polítics independentistes, creen una comissió per aplicar el 155, trenquen l’acord amb Bildu a Navarra i no apugen els impostos: "Volem plantejar al senyor Sánchez una taula per planificar l'eventualitat de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució si no hi ha acatament de les sentències del procés. Si el senyor Torra desacata, com adverteix, les sentències, si torna a la prevaricació, a la desobediència, Espanya ha de tenir una resposta d'estat. Lògicament també aniria inclòs en aquest compromís, el compromís del senyor Sánchez a no indultar i respectar les sentències".

A l’editorial de l’ARA diem que aquesta oferta és “l‘últim gir desesperat de Rivera, feta 'in extremis', amb les enquestes en contra". La resposta de Pedro Sánchez és un no dur amb l’independentisme: "Quan escoltes la proposta del senyor Rivera no hi ha cap obstacle real perquè el PP o Ciutadans s'abstinguin. I per tant, en cas que hipotèticament les forces independentistes tornessin a situar Espanya i el conjunt de Catalunya davant una situació d'incompliment de l'Estatut d'Autonomia i la Constitució, el govern d'Espanya actuaria amb la mateixa contundència i proporcionalitat al desafiament que se li pogués plantejar".

2. Aquesta setmana el jutge Manuel Marchena presentarà a la resta del Tribunal el seu esborrany de sentència, que es comunicaria a les parts cap al 10 d’octubre. Sembla que no hi haurà discrepàncies sobre com qualificaran els delictes. Ho explica Ernesto Ekaizer, que afegeix que ”les proves de l’alçament violent i públic no s’han pogut acreditar" i que "els Mossos no van ser el braç armat”.

3. La Comissió Europea s’ha alineat amb el raper mallorquí a l’exili Valtònyc. Ha qüestionat l’ordre d’extradició emesa per Espanya.

4. Tal com dèiem ahir, el petroli s’ha encarit a causa de la reducció de producció a l’Aràbia Saudita. És la pujada diària més gran dels últims 30 anys, i això escampa més dubtes sobre la marxa de l’economia. Donald Trump ha afluixat la seva retòrica bèl·lica aquesta nit contra l’Iran.

5. Avui sabrem el que diu la justícia anglesa sobre si Boris Johnson podia o no podia tancar el Parlament a l’espera del Brexit.

6. Si voleu saber com us poden afectar les exclusions a la circulació de vehicles a Barcelona a partir del gener de l’any que ve, no us perdeu les dues pàgines d’Elena Freixa que ho expliquen. Segons l’Ajuntament, uns 50.000 vehicles ja no podran circular.

7. Els pagesos del Baix Segura han perdut 200 milions d’euros pels aiguats. Encara hi ha 20.000 alumnes sense classes. El president valencià Ximo Puig ha demanat un pla Marshall europeu.

8. El Barça jugarà aquesta nit, a les 9, el primer partit de Champions de la temporada contra el Borussia Dortmund, segon classificat de la Bundesliga. Messi va viatjar amb l’equip i és probable que estigui a punt per jugar. Que tingueu un bon dia.

stats