Esquerra consultarà les bases, i l'aigua de Barcelona, per a Agbar: les claus del dia, amb Antoni Bassas (21/11/2019)

Les propostes de l'ARA per començar la jornada ben informats

Escolta aquí les claus del dia

Dijous, 21 de novembre del 2019. Avui no fa tan fred com ahir, aquest matí hi ha entre 2 i 4 graus més que ahir, és l'inici d'una remuntada del termòmetre que ens portarà a un tram final del novembre molt més suau. Avui serà un dia enterbolit a l'espera de la tongada de pluges abundants que ens afectarà sobretot demà a la nit.

1. A les últimes hores hem sentit Pedro Sánchez, president en funcions. ¿Ha parlat de la sentència de l'ERE? No pas. Ha parlat de com té la recerca dels vots d’investidura. (Espòiler: no diu res): “Crec que hem fet passos decisius per aconseguir aquests objectius: disposar, en primer lloc, d’un govern en plenes funcions, sobre el qual no pesi l’amenaça de la provisionalitat. En segon lloc confio que les pròximes setmanes acabi el bloqueig polític i que tinguem un govern a Espanya amb plenes capacitats i, igualment confio que puguem obrir una nova etapa en què la crispació política i el desencontre es redueixin i, que en conseqüència, la nova legislatura sigui la del retrobament de la política amb la política”.

Un dels partits que pot fer president Sánchez és Esquerra. Precisament, els republicans van anunciar ahir que dilluns ho consultaran a la militància per vot electrònic. La pregunta serà: “Estàs d'acord a rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l’Estat a través d’una taula de negociació?”

¿Hi haurà alguna mena d’acord estratègic entre Esquerra i Junts per Catalunya? De moment, no, però ahir es van reunir Laura Borràs i Marta Vilalta per parlar-ne. Borràs diu: “Hem fet una reunió sobre com treballarem un posicionament. Per tant, aquesta és la primera de les reunions que vindran i això és el que hem parlat avui i ja està. No hi ha més declaracions a fer”. I Vilalta: “Parlem amb tothom i seguirem parlant. I, per tant, estem molt contents perquè es tracta d'això: de parlar i trobar solucions”.

2. L’Audiència Nacional va decidir ahir a la tarda mantenir 4 CDR a la presó. Recordem que, dimarts, la sala d’apel·lacions de l’Audiència havia anul·lat la interlocutòria de presó per “evident indefensió”. Però ahir, el jutge Garcia Castellón els va mantenir a la presó perquè, diu, l’acusació és per pertinença a organització terrorista. En parla l’advocada Eva Pous: “Acaba confirmant el que ja anàvem dient. Que això ha sigut un formalisme d’intentar justificar un acte que no era justificable, que era nul. I a partir d’aquí bàsicament, a continuar fent el que havíem fet. Per una banda, recórrer empara als recursos i, de nou, doncs recórrer aquesta interlocutòria que entenem que és completament allunyada de qualsevol raonament i fonament jurídic”.

El jutge imputa una dotzena de periodistes per les filtracions del sumari dels CDR

3. Sobre protestes per la sentència, ja hem explicat que la plaça Universitat de Barcelona ha tornat a la normalitat un cop aixecada l’acampada ahir a la nit. Ara, el tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, diu que els talls de la Meridiana, que es fan cada dit des de fa 38 dies, s’han d’acabar.

4. El Tribunal Suprem va prendre ahir una decisió històrica: Agbar continuarà explotant el servei d’aigües de Barcelona. EL TSJC havia sentenciat el 2016 que s’havia d’anul·lar la concessió a Abemcia, sorgida de l’intent de l'alcaldessa Colau de municipalitzar el servei de l’aigua. El seu pla és el gran derrotat. Ho explica Xavier Grau.

5. Dos noms propis a cultura: Rosalía aconsegueix dues nominacions als Grammy: millor artista revelació i millor disc de rock llatí, urbà o música alternativa. I teniu entrevista amb Javier Cercas, que ja promociona Terra Alta.

6. Crònica des de Washington de Carlos Pérez Cruz: l’ambaixador nord-americà a la Unió Europea aboca Trump a un impeachment. Va declarar davant el Congrés que va pressionar Ucraïna per ordre de Trump.

7. I aquesta matí també parlem d’estrelles Michelin: Jordi Cruz, restaurant Angle de Barcelona, en passa a tenir dues. I van rebre una estrella el restaurant Aürt de Barcelona, del cuiner Artur Martínez; el Cinc Sentits, també de Barcelona, del xef Jordi Artal, que recupera l’estrella que va perdre en la passada edició per tancament i trasllat; i el Deliranto de Salou, del xef Josep Moreno. 

Us convidem a continuar connectats amb nosaltres.

Més continguts de