TELEVISIÓ
Mèdia 28/12/2010

'El País' justifica el tancament de CNN+

El canal de notícies de Prisa s'acomiada definitivament aquesta nit

Laia Altarriba
2 min

BarcelonaEn un llarg text titulat CNN+ dice adiós por su inviabilidad, avui l'edició impresa d'El País justifica el tancament de CNN+, el canal de notícies de Prisa, que culminarà aquesta nit per donar pas a un canal de 24 hores ininterromput de Gran Hermano. El rotatiu explica, remetent-se a les paraules de Francisco Basterra, fundador del canal, que són les pèrdues econòmiques les que han motivat el tancament.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El text detalla que "acaben 11 anys al llarg dels quals el canal va passar per diferents models de negoci però no va trobar mai la viabilitat econòmica". El fet de tenir una baixa audiència a la TDT (0,2% el 2008, 0,3% el 2009) va comportar "una pobre facturació publicitària que va comportar al canal importants pèrdues econòmiques", explica un portaveu de Prisa TV. El 2010 el canal va introduir canvis importants en els continguts: d'una programació basada en una roda de notícies al llarg de 24 hores, va passar a articular-se al voltant de tres grans programes al matí, tarda i nit. Això ha permès un augment de l'audiència fins al 0,6%. Tot i això, torna a tancar l'any amb dèficit, i els propietaris han decidit no mantenir més un canal que, asseguren, acumula 40 milions de pèrdues.

Crítica de la FAPE per "la prioritat d'objectius purament mercantils"

La Federación de Asociaciones de Periodistas de España, que agrupa 20.000 professionals del sector a l'Estat, ha expressat el seu malestar pel tancament de CNN+, perquè entén que "mor un espai per al debat, per a l'intercanvi d'idees, per a la reflexió i per a la formació de criteri; i la societat queda més desemparada davant del poder, sempre disposat a aprofitar aquesta debilitat per limitar els drets dels ciutadans".

Més enllà d'aquesta reflexió, la FAPE carrega contra les justificacions econòmiques que exposen els propietaris de mitjans, com en el cas de Prisa, per acomiadar treballadors o tancar mitjans. En concret, expressa la seva preocupació pel fet que "molts editors i directors han oblidat la vocació periodística dirigint els seus esforços i estratègies a aconseguir beneficis, substituint la prioritat del periodisme per objectius purament mercantils". "Dedicar totes les seves energies a aquests objectius pot comportar pèrdua d'independència i de qualitat", afegeix.

Creació d'un nou canal per noves plataformes

Tot i que El País subratlla la inviabilitat econòmica d'un canal de notícies a la TDT, sí que explica que el grup Prisa no renuncia a impulsar un "canal global de notícies" per altres plataformes: "Des de Prisa TV assenyalen que el que no és viable pel sistema actual pot ser-ho a través d'una plataforma que es recolzi en les noves tecnologies, que permeti produir i distribuir els continguts de manera menys costosa i responent millor a les preferències dels usuaris a Espanya i al mercat global de l'espanyol". És per això que, diuen, estan explorant la possibilitat de posar aquest canal global en marxa.

stats