"Mas formalitza el desafiament al tribunal més alt d'Espanya": el ressò de la cimera pel 9-N a la premsa internacional

La notícia ha arribat a estar destacada com a "última hora" just després de les declaracions de Francesc Homs

Diferents mitjans de comunicació internacionals s'han fet ressò aquest divendres mateix de la reunió de partits sobiranistes per mantenir la consulta. Aquí en teniu un recull:

"Mas s'arrisca amb la independència desafiant els tribunals espanyols", a Bloomberg

El gran grup d'informació nord-americà Bloomberg explica a la seva web de notícies que el president Artur Mas "i els seus aliats", en continuar endavant amb el pla d'una votació per la independència el 9-N, han "formalitzat el desafiament al tribunal més alt d'Espanya i han obert un enfrontament amb el govern de Madrid".

"Els líders catalans es comprometen a continuar endavant amb el referèndum", al 'Financial Times'

En una peça signada pel corresponsal a Madrid, Tobias Buck, el prestigiós diari econòmic destaca que els dirigents catalans han acordat continuar endavant amb la consulta en un desafiament a la "intensa pressió política de Madrid i la decisió formal del Tribunal Constitucional d'Espanya de suspendre el plebiscit d'independència". El diari ho considera una nova escalada del cada vegada més "amarg" conflicte polític contra Catalunya i l'estat espanyol. També ressalta, diu, la intenció del moviment independentista de "mantenir la unitat –com a mínim per ara– davant Madrid". Buck també diu que molts analistes esperen que finalment Mas convoqui unes eleccions avançades en lloc de la consulta. També destaca els resultats de l'últim sondeig del CEO i la davallada de CiU.

"Els catalans, compromesos a mantenir el referèndum d'independència d'Espanya ", a la web de la BBC

"Dirigents catalans han acordat continuar endavant amb un referèndum d'independència el 9 de novembre, desafiant el bloqueig legal del govern espanyol", assegura la notícia de portada de la web de la BBC britànica sobre la reunió dels dirigents en favor de la consulta. La peça, publicada just després de les declaracions de Francesc Homs, ha arribat a estar destacada com a "última hora" en l'edició principal. La notícia explica que Homs –"un portaveu regional"– ha explicat que continuarien endavant perquè els ciutadans puguin exercir el dret de vot després de la suspensió de la consulta per part del Tribunal Constitucional. Recorda que Catalunya és una de les regions més riques i industrialitzades d'Espanya i que Mas manté reunions amb "els altres dirigents pro independència". També explica que els independentistes catalans s'han vist reforçats pel recent referèndum d'Escòcia.

"Els separatistes catalans intenten reactivar la votació bloquejada sobre la independència"
, al 'Wall Street Journal'

El diari econòmic explica que "dirigents dels partits separatistes que dominen la rica regió de Catalunya han reafirmat el compromís aquest divendres de fer un referèndum sobre la independència d'Espanya malgrat el mandat judicial de restricció del vot".

Més continguts de