EL CONTROL DELS CONTINGUTS
Mèdia 23/09/2011

El consell de TVE renuncia al control previ d'informatius

Desbandada al consell de TVE: la mesura que permetia el control previ dels informatius va ser rebutjada ahir per tots. Un dia abans, PP i CiU l'aprovaven, amb abstencions de PSOE, ERC i CCOO.

àlex Gutiérrez M.
2 min
El consell de TVE renuncia al control previ d'informatius

Barcelona.El control previ que els representants polítics del consell d'administració de RTVE volien aplicar als Telediarios haurà estat un conat de només dotze hores -comptant-hi una nit entremig- però ha desfermat una crisi profunda que apunta al centre de l'òrgan rector de l'ens. Ahir, la cascada de rectificacions no va impedir que el consell d'informatius de l'ens, que representa els periodistes de la cadena, demanés per àmplia majoria la dimissió dels consellers que van votar a favor de la proposta (PP i CiU) o que s'hi van abstenir (PSOE, ERC, CCOO).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'Associació de Premsa de Madrid (APM) també va considerar que la mesura hauria estat "el principal atemptat contra la llibertat d'expressió consagrada en l'article 20 de la Constitució". També assegurava que "la intenció de qui ha comès aquest despropòsit els inhabilita per a l'exercici de la funció de dirigir TVE". El Col·legi de Periodistes s'ha pronunciat, així mateix, sobre l'afer: "L'accés dels consellers a les eines de treball dels periodistes coarta la seva llibertat i els fa sentir vigilats, i anticipa una censura prèvia intolerable en un país democràtic".

El consell d'administració es reunirà avui per revocar la mesura. Els consellers del PP -impulsors d'aquest punt- es van fer enrere després d'unes hores de gran turbulència a les xarxes socials i a les associacions de periodistes. "No existia cap intenció d'interferir en el treball dels professionals", explicava la nota enviada pels populars, segons la qual la mesura només s'havia introduït per ser "útil per al treball dels consellers".

Un òrgan posat en dubte

El consell d'administració de RTVE acumula unes quantes polèmiques els últims mesos. La meitat dels seus membres tenen el càrrec caducat, però la proximitat de les eleccions n'ha impedit la renovació: per fer-ho, caldria un consens entre els partits poc probable, ja que els que tenen bones expectatives per al 20-N s'estimen més negociar des d'aquesta (presumible) nova posició de força adquirida.

A més, el consell va perdre la figura del seu president, Alberto Oliart, que va dimitir al juliol. Això ha provocat una situació interina en la qual la presidència -desproveïda d'atribucions executives- recau sobre un conseller diferent cada mes.

stats