TENDÈNCIES
Mèdia 17/09/2012

El consum televisiu entre els nens es dispara

Selena Soro
2 min
GAIREBÉ TRES HORES DIÀRIES
 Els infants d'entre 4 i 12 anys veuen a l'Estat una mitjana de 2 hores i 44 minuts de televisió al dia, 22 minuts més que  fa cinc anys.

Els infants europeus veuen més televisió que mai, segons adverteix l'informe Kids TV Report , de la consultora francesa Médiamétrie. A l'Estat, el consum televisiu mitjà entre els menors ha augmentat des del 2005 en 22 minuts diaris. Aquest 2012, els infants d'entre 4 i 12 anys han vist un total de 2 hores i 44 minuts de televisió al dia.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Segons Johanna Karsenty, una de les autores de l'informe, aquest increment es deu, en part, a la influència de les noves tecnologies, com ara les tauletes, els smartphones i, sobretot, internet. Karsenty apunta que "la manera com les criatures interactuen amb els seus personatges preferits" -a través dels dispositius mòbils, videoconsoles, ordinadors, etc.- no només no resta audiència a la televisió, sinó que en retroalimenta el consum.

Per Anna Claret, psicòloga infantil i juvenil, el motiu fonamental d'aquest augment és la falta de temps dels pares i mares. "Van molt accelerats i estan cansats. La televisió és una manera d'entretenir les criatures, de tenir-les controlades sense el perill que s'escapin al carrer o al parc", explica.

Efectes negatius i positius

Segons Claret, el consum excessiu de televisió entre els nens "pot malmetre les relacions familiars", tant amb els pares com entre germans. "Mentre veus la televisió no interacciones", apunta la psicòloga, que afegeix que "els programes de televisió educatius estan bé, però també és important que els nens aprenguin jugant, que cremin energia, que corrin".

Anna Claret explica que, en dosis controlades, la televisió també pot ser beneficiosa per als infants, sobretot si es tracta de sèries i d'espais que transmeten valors positius.

Segons l'informe de Médiamétrie, els dibuixos animats continuen sent els preferits pels nens europeus. Dels 15 programes més vistos per menors als canals generalistes, el 80% pertanyien a aquest gènere. En el cas dels canals temàtics infantils, aquest percentatge es redueix al 60%, ja que aquestes cadenes solen emetre també altres tipus de continguts, com ara concursos adaptats als menors.

"Hi ha sèries i programes educatius que poden ser molt bons per als nens i nenes, perquè fomenten valors com la cooperació i els jocs entre iguals", comenta Anna Claret. Alguns dels espais que proposa per als més petits són, per exemple, La casa de Mickey Mouse , Dora La Exploradora i Els Teletubbies .

La tècnica del rellotge de sorra

"L'ideal seria que els infants veiessin, com a molt, entre 20 i 30 minuts de televisió al dia", assenyala Claret. Durant aquest mateix període, la pantalla del televisor es pot alternar amb altres tecnologies, com ara la consola o les tauletes. La psicòloga, però, recomana als pares que permetin als fills encendre la televisió "només com a premi", per "educar-los en l'esforç".

Per no perdre l'autoritat i evitar confrontacions, Anna Claret aconsella utilitzar la tècnica del rellotge de sorra. Aquesta tècnica consisteix a utilitzar un element extern -com ara un cronòmetre, un rellotge de sorra o un temporitzador de cuina- que marqui el temps que les criatures poden veure la televisió. "Serveix per dir-los: «No ho cronometro jo: quan l'aparell soni, la televisió s'ha d'apagar»", subratlla Claret.

La psicologia també recomana acostumar les criatures a fer altres activitats. "Un error que cometen els pares i mares del segle XXI és preguntar sempre als nens què volen fer. Som nosaltres els que els hem d'educar i fer-los saber que també poden anar al parc, llegir un llibre o fer un puzzle", conclou.

stats