01/05/2018

Si convides un monologuista, convides la llibertat d'expressió

2 min

Histèria i gesticulacions pel monòleg que la còmica Michelle Wolf va deixar anar dissabte durant el sopar de periodistes polítics de la Casa Blanca. Alguns dels seus acudits van trepitjar ulls de poll. Com quan va dir que el prominent i grisós maquillatge d'ulls de la cap de premsa de la Casa Blanca, Sarah Huckabee Sanders, estava fet de cendres de fets cremats. O quan va assegurar que Ivanka Trump, la filla del president americà –a qui es presenta sovint com a imatge feminista– és "tan útil per a les dones com una capsa buida de tampons".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

No entenc què esperen els organitzadors si conviden una còmica a l'estrada. El sopar de periodistes de la Casa Blanca, instaurat el 1921, ha perdut el seu sentit original que tenia d'oferir una jornada de distensió entre periodistes i polítics. En els últims anys s'ha convertit en un esdeveniment social ple de 'celebrities' de Hollywood que no tenen res a veure amb el periodisme. El 'New York Times' va deixar d'anar-hi el 2008 perquè considerava que era, en paraules del columnista Frank Rich, "la cristal·lització dels errors de la premsa en l'era post 11-S", ja que "il·lustra amb quina facilitat pot una Casa Blanca dominada per la propaganda enrolar els mitjans de Washington en els seus xous".

La polarització que genera Trump –el primer president des de Carter que no atén l'esdeveniment– ha tornat a tensionar la relació de molts mitjans amb la Casa Blanca. Que algú influent com Trump lamini la confiança en la premsa que ha de controlar el poder és molt irresponsable. Però té l'efecte beneficiós que trenca proximitats excessives. En aquest context, els organitzadors poden optar per buidar de contingut la gala –que retransmet la televisió– o bé apostar per fer un exercici de llibertat d'expressió, encara que sigui a costa de fregar els límits. Suposo que no cal dir quina és l'opció que prefereixo.

stats