Mèdia 20/09/2016

Des de Telecinco fins a Shakespeare: 10 coses que (potser) no saps del protagonista de 'Merlí'

Francesc Orella dóna vida al professor provocador que revoluciona els alumnes de l'institut Àngel Guimerà. La sèrie del moment s'ha estrenat a TV3 amb un èxit d'audiència rotund

Anna Mascaró
4 min
Francesc Orella  “Anar al teatre és una manera d’obrir mentalitats”

BarcelonaEl carismàtic professor de filosofia que ha revolucionat les vides dels alumnes i professors de l'institut Àngel Guimerà torna a les aules. La segona temporada de 'Merlí', que es va estrenar dilluns a TV3, va obtenir a les pantalles catalanes un èxit rotund, amb una audiència de 577.000 espectadors de mitjana i un 22,5% de quota de pantalla. Repassem la figura de Francesc Orella, l'actor que dóna vida al Merlí, en deu claus.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

1. Va fer el salt a la fama com un subinspector malcarat i masclista a 'El Comisario'

Va debutar a la televisió a les sèries de TV3 'Estació d'enllaç' (1994), 'Arnau' i 'Secrets de família' (1995), però el gran públic encara el recorda com a Telmo Chacón, el subinspector malcarat i masclista d''El Comisario', que es va emetre a Telecinco entre el 1999 i el 2009. A la sèrie, el personatge es contagia del virus de la sida després de ser atès a l'hospital per un tret rebut durant un acte de servei, la qual cosa li va humanitzant el caràcter.

2. Admet que sol interpretar personatges desagradables

En diverses entrevistes, Orella ha admès que sol acabar interpretant personatges durs o malvats: "Pel meu físic he acostumat a fer personatges negatius", confessava a 'Núvol'. De fet, l'actor ha donat vida a homes tan antipàtics com l'alcalde falangista de la sèrie de TV3 'Les veus del Pamano' (2009) o el coronel Enrique Rodríguez Galindo, membre dels GAL i processat per l'assassinat de José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala, a la pel·lícula 'Lasa eta Zabala' (2014).

3. Per donar vida al Merlí es va inspirar en el seu professor de filosofia

L'actor s'ha sentit molt còmode fent el paper de professor de filosofia: "Sempre m'ha agradat reflexionar sobre la condició humana i especular sobre les reaccions de les persones i la vida", va assegurar en una entrevista a Televisió Sant Cugat. De fet, una de les seves fonts d'inspiració per preparar el personatge del Merlí va ser el seu professor de filosofia de l'institut, Joan Gonyalons, pare de l'actriu Àngels Gonyalons: "Va fer que agafés interès per l'assignatura", va explicar a 'El Periódico'.

Segons Orella, el Merlí és essencialment una persona "desconcertant". "És un professor atípic, té moltes cares i comportaments diversos, moltes vegades censurables, però que gaudeix de l'ensenyament. El seu objectiu és que els alumnes pensin lliurement".

4. El seu paper preferit és el del monòleg 'La caiguda', del filòsof Albert Camus

Sembla que Orella té fusta de pensador, perquè el paper que més li ha agradat interpretar en la seva carrera, tal com ha assegurat a diversos mitjans, és el del monòleg 'La caiguda', una adaptació teatral de la novel·la del filòsof i escriptor existencialista Albert Camus. El va dirigir Carles Alfaro i ell era l'únic intèrpret de l'obra. El 2013 va tornar a ser a les ordres del mateix director en una nova adaptació de Camus, aquest cop 'L'estranger'. Entre els seus filòsofs preferits hi ha Friedrich Nietzsche, Arthur Shopenhauer i Epicur.

Un altre dels papers pels quals se sent més orgullós és el d'un homosexual malalt de sida que va interpretar a l'obra 'Angels in America' (1997), dirigida per Josep Maria Flotats.

5. "En una obra de ficció no hi ha d'haver paritat de gènere"

La primera temporada de 'Merlí' ha estat criticada per alguns articulistes –com Mònica Planas, a l'ARA– per donar molt més pes i complexitat als personatges masculins de la sèrie que no als femenins. Orella es va pronunciar sobre això a 'Televisió Sant Cugat': "Sí, hi ha més nois que noies, els personatges femenins són més passius i els masculins tenen la força i la importància. Ho podem entendre", va dir. No obstant això, l'actor va recordar que la sèrie és "ficció": "no hi ha d'haver paritat. Un autor pot escriure una obra en què només hi ha homes, o només dones". Tot i això, promet una "compensació" en aquest sentit en la segona temporada de la sèrie.

6. "Pàtria és el nom que pren un estat quan està disposat a assassinar"

L'actor va dedicar aquesta cita "als nacionalismes exacerbats" en una entrevista a Cugat.cat. Ja havia pronunciat abans la frase: concretament, al Teatre Nacional. Forma part de l'obra 'Ròmul el Gran', de Friedrich Dürrenmatt, dirigida per Carles Alfaro.

7. Viu a Valldoreix i és amic de Ramon Madaula, Sílvia Munt i Marta Angelat

En la mateixa entrevista, l'actor, que viu a Valldoreix, afirma que manté una bona relació amb els actors Sílvia Munt, Ramon Madaula i Marta Angelat, que també hi viuen. A més, també coneix i ha treballat amb Jordi Bosch i Emma Vilarasau. Tot i això, Orella ha fet públic que part de la seva família és del Pallars, i que per això li agrada més la muntanya que el mar.

8. Va dirigir el curtmetratge 'Letargo'

A més d'actor, Orella també ha fet de director del curtmetratge 'Letargo', que es va rodar el 2003. "Ho vaig fer perquè hi havia un actor, Víctor Guillén, àlies 'Bubi', un ésser especial, únic", va explicar a 'El País'. "Volia fer alguna cosa amb ell, però sense interpretar un altre personatge, perquè el factor interessant era ell", va assegurar.

9. Ha fet teatre infantil, i li agradaria fer més cinema

Un dels aspectes sorprenents d'un actor que s'ha distingit per interpretar personatges foscos i agressius és que va començar la seva carrera fent teatre infantil. Ho va explicar a 'Anoia Diari': fèiem un circuit per Catalunya amb funcions per a joves i nanos. Va ser una bona experiència, creàvem un públic futur. Els nens tenen una capacitat imaginativa i d'empatia espatarrant".

Per altra banda, també ha manifestat que li agradaria fer més cinema a partir d'ara.

10. El seu últim èxit: interpretant 'Falstaff', de Shakespeare

Un dels últims èxits d'Orella reconeguts per la premsa ha estat la seva interpretació de 'Falstaff', de Shakespeare, dirigida per Konrad Zschiedrich al Teatre Akadèmia, que es va estrenar al febrer. De fet, la trajectòria d'aquest actor ha estat especialment prolífica tant a la televisió com al teatre. "Anar al teatre és una manera d’obrir mentalitats", va assegurar a l'ARA.

stats