01/12/2020

¿Una crònica parlamentària o la segona temporada de 'Patria'?

2 min
Portada 1 desembre 2020 La Razón

BarcelonaʺERC i Bildu passen la factura a Sánchez: referèndum legalʺ, diu la portada de La Razón. És un tema infladíssim: és obvi que el sí als pressupostos no posarà les urnes per decidir la segregació de dos dels territoris més productius amb què compta l’Estat. Però el més interessant és el següent subtítol i tot el que se’n deriva: ʺEls d’Otegi es «vanten» en el Congrés de tenir segrestat el govern amb els seus votsʺ. A dins, aquesta cita entre cometes no apareix enlloc del text: qui representa que ho diu? Però és que l’objectiu d’aquest subtítol no és pas informatiu. L’únic que busca és acostar un partit perfectament legal com Bildu al camp semàntic del terrorisme.

La crònica interior és un poema. ʺBildu manté el llegat de l’extorsió i el xantatge que la banda terrorista ETA va instaurar durant 50 anys, ara reconvertits en «demòcrates»ʺ. (De nou, les cometes fantasma.) Més exemples: ʺEl xantatge de tot el que no va aconseguir ETA matant ara avança pel mètode del valor dels seus votsʺ, ʺAquest avís de l’esquerra abertzale es repeteix de manera reiterada a Navarraʺ, ʺPortaveus de Bildu ja s’encarreguen d’advertir que «si és presidenta és gràcies a ells» de manera directa o indirecta i que, en cas contrari, ja saben a què hauran d’atenir-seʺ, ʺDesprés d’aconseguir beneficis per als terroristes més sanguinaris, avisen que això només serà el principiʺ. Hi ha un moment que el lector ja no sap si està llegint una crònica parlamentària o un reportatge sobre els anys més durs del conflicte basc.

D’entre les múltiples irresponsabilitats de la caverna amb el país al qual diuen servir amb tant de fervor, la pèssima gestió de la fi d’ETA és una de les més lamentables. I la deslegitimació de Bildu, basada en no poques falsedats, desprèn una fetor directament antidemocràtica.

stats