30/01/2011

Amb 'H' d'Humor... i d'Hereu

2 min

Aquesta setmana a l' APM vam veure un muntatge sagnant aprofitant una de les escenes que han fet més fortuna de Walking dead . És aquella on el xèrif crida una nena que veiem d'esquena. Quan la nena es gira veiem que és un zombi, i els de l' APM hi van encastar, a sobre, el rostre de Jordi Hereu. Per no passar-se van decidir eliminar els segons posteriors a aquest instant, que és quan (a la sèrie) el xèrif, espantat, li fot un tret al cap sense pensar-s'ho dues vegades. És el que demostra, ara per ara, on és el límit del que és "políticament correcte" (només amb segons qui, esclar).

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

També al Polònia ens van oferir un esquetx extraordinari que simulava una vetllada de boxa. Tot en blanc i negre, com d'època. Artur Mas i Xavier Trias de locutors amb tirants i micròfon antic. En un racó del ring hi ha Montserrat Tura amb Quim Nadal d'entrenador i a l'altre, un solitari Jordi Hereu a punt d'enfrontar-se en combat. L'àrbitre és Montilla, qui pren partit clarament per Tura. El final es veu a venir. Tura el deixa KO d'un cop de puny i després tot el públic es tira al damunt de l'alcalde de Barcelona per acabar-lo de rematar.

Segurament Jordi Hereu ha aconseguit (per mèrits propis) oferir aquesta imatge que després els programes d'humor fan servir per treure'n suc i fer-ne sang. Les etiquetes costen de treure, però si la televisió reforça un determinat paper, la llufa t'acaba penjant per sempre. Aquesta crueltat humorística ens porta a pensar si, a vegades, la sàtira política s'atreveix i s'acarnissa amb més desimboltura amb els més dèbils.

Però també és cert que, com diu aquella frase, l'art, si no fot, put. L'humor té sentit quan és mordaç i darrere de la voluntat de fer riure hi trobem una lectura entre línies de l'actualitat política. És molt millor això que la broma del plat de nata que sovint fa gràcia als nens. Els polítics fan la seva feina i els guionistes els la desfan. I pels que ens ho mirem, l'humor, si pica, cura.

stats