EL PODER DEL CAVALIERE

El futur del control que té sobre els mitjans públics i privats italians està en qüestió

Té data de caducitat l'imperi Berlusconi?

La concentració de mitjans que hi ha a Itàlia en mans de Berlusconi té data de caducitat? Hem parlat amb italians que viuen a Barcelona sobre els orígens d'aquesta situació i les possibilitats de canviar-la.

Les recents intervencions de Berlusconi en programes de televisió via telefònica no són inusuals. És una pràctica a què els italians estan acostumats, però el fet que alguns periodistes i convidats li hagin plantat cara darrerament podria evidenciar que el poder del president del govern italià es troba en un equilibri molt precari.

És la conclusió que n'extreu Daniela Aronica, italiana que imparteix classes a la Universitat de Barcelona i que ha escrit diversos llibre sobre televisió i cinema a Itàlia. Segons ella, l'actitud tan hostil que manté Berlusconi amb els mitjans públics i privats "l'està portant a perdre el control". I és que no és només l'esquerra, també periodistes de la dreta han acabat enfrontats amb el president del govern.

A més, Daniela Aronica està convençuda que arribarà un moment en què no pugui retenir tot el poder sobre els mitjans públics i privats. És qüestió de temps, assegura: "Si s'interromp aquesta perversa fusió de poder mediàtic i polític en la mateixa persona ningú podrà substituir-lo. I el que espero és que els polítics legislin perquè no es torni a produir aquesta concentració." Però com s'ha pogut arribar a la situació actual? Guido Ramellini, president de l'associació barcelonina L'Altraitalia, lamenta que quan es va poder evitar, entre la primera i la segona legislatura en què va governar Berlusconi, "l'esquerra no va legislar per aturar aquesta progressiva concentració de mitjans en una sola persona". L'esperança que comparteixen Ramellini i Aronica és que s'hagi après del passat i que quan Berlusconi acabi caient es canviï la legislació.

Més continguts de