Mitjans Públics
Mèdia 25/11/2011

10 dates clau per a TV3 i Catalunya Ràdio

L'anunci aquest divendres de la retallada d'un 13,33% en l'aportació del Govern als mitjans públics catalans posa fi a una incertesa de mesos sobre el suport del Govern a TV3 i Catalunya Ràdio

Àlex Gutiérrez M.
3 min

BarcelonaLa compareixença de Francesc Homs avui davant la Comissió de Control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals posa fi a una incertesa de mesos sobre quin seria el suport del Govern a TV3 i Catalunya Ràdio. Aquestes són deu dates clau que ajuden a comprendre el camí (i les tensions) recorregudes fins avui, que s'ha anunciat que la Generalitat retallarà 40 milions la seva aportació als mitjans públics nacionals.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

14 d'abril

El portaveu del Govern, Francesc Homs, garanteix “una aposta clara i rotunda” per TV3 i Catalunya Ràdio. Aquestes declaracions tenen lloc en el marc d'una conferència a la facultat Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. És la primera vegada que Homs revela els plans del Govern en matèria de mitjans públics. Durant la seva ponència, defensa que TV3 sigui líder.

12 de setembre

Josep Cuní debuta a 8TV. El periodista, que ha conduït Els matins a TV3 durant set anys, es passa a la televisió del Grup Godó per tal d'impulsar aquesta oferta privada amb un magazín vespertí. La cadena pública reconeix que l'oferta econòmica que li feia 8TV quedava fora del seu abast.

25 de setembre

UTECA, l'associació que agrupa les televisions privades espanyoles, presenta un informe de la consultora Deloitte en què es proposa unificar totes les televisions autonòmiques en un sol canal (amb desconnexions puntuals per territoris).

9 d'octubre

Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU al Congrés, diu en una entrevista a Punto Radio que es retallarà “i molt” a TV3.

11 d'octubre

Mònica Terribas fa arribar a tots els diaris l'article “TV3: volem un mirall trencat?”, en el qual alerta que el servei públic es troba “en el punt de mira perquè és l'aparador més potent que tenim del país, eina fonamental de cohesió social, territorial i expressió de la nostra realitat nacional, però també competidor en català dels grups mediàtics privats, principalment espanyols, que ara fan menys beneficis que abans, sense deixar de guanyar molts diners”. La directora de TV3 adverteix: “En cap cas tirarem el barret al foc perquè uns quants interessos privats disfressin de crisi el seu intent d'esquerdar una eina de país i els valors que representa”. L'article surt publicat a l'ARA, El Punt/Avui, El Periódico, Público, El Mundo i Abc. Durant la roda de premsa dels dimarts del Govern, Francesc Homs, actuant com a portaveu, assegura que “subscriu des de la primera línia fins a l'última” l'article de Mònica Terribas. Però avisa al mateix temps que les coses “es poden fer amb menys diners i amb uns resultats òptims”.

26 d'octubre

Mònica Terribas inaugura el curs de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) amb una conferència sobre el futur de les televisions públiques. Durant la seva intervenció avisa que una retallada significativa del pressupost de TV3 comportarà un cost en audiència. S'explicita que el lideratge podria perillar.

27 d'octubre

Cuní entrevista el president de la Generalitat, Artur Mas, al seu programa 8 al dia, de 8TV. Transcendeix la notícia que TV3 no va autoritzar l'entrevista, per la proximitat amb la campanya electoral del 20-N.

1 de novembre

L'Associació Catalana de Ràdio (ACR) –que agrupa les emissores privades– reclama un cop més l'eliminació de la publicitat a Catalunya Ràdio (que actualment té un topall de sis minuts per hora). L'ACR denuncia també que el 76% de les freqüències estan en mans públiques.

20 de novembre

Durant la celebració dels resultats electorals de CiU a la sala Luz de Gas, Duran i Lleida proclama davant la militància congregada que s'han guanyat les eleccions “malgrat TV3”.

25 de novembre

Francesc Homs dóna per primer cop una xifra: el Govern aportarà 260 milions d'euros per al 2012, és a dir, 40 menys dels que haurà aportat enguany. La retallada, del 13,3%, obligarà, entre d'altres mesures, a prescindir de dos dels sis canals amb què compta TV3. Minuts més tard, Mònica Terribas assegura que la cadena haurà de renunciar a la Lliga de futbol, amb aquesta tisorada. "Aquest model de servei públic no és el meu", conclou.

stats