I els diners de Steve Jobs, què?

Tot i que el matrimoni Jobs mai ha presumit públicament de fer grans donacions, el 'Wall Street Journal' apunta que la muller i hereva de Jobs no abandonarà la seva vessant filantròpica i que la centrarà la integració de joves i infants a través de l'ensenyament

Steve Jobs va parlar molt poc en públic sobre filantropia ni tampoc va participar en el Giving Pledge, una campanya liderada per Bill Gates i Warren Buffett per aconseguir que multimilionaris es comprometessin a fer donacions generoses a causes benèfiques.

Partint d'aquesta base, la cosa sembla que hauria de continuar així malgrat la mort del fundador d'Apple. Tot i això, Laurene Powell Jobs, vídua de l'empresari tecnològic, sempre s'ha mostrat propera a moviments d'integració de les persones més desafavorides a partir de l'ensenyament, entre d'altres causes.

Davant d'aquesta disjuntiva, el diari Wall Street Journal mostra en un article diversos testimonis que la coneixen de prop, a ella i a les seves accions i donacions. Segons assegura el rotatiu, en la seva edició digital, són sempre "discretes i amb objectius molt determinats".

El primer de ser citat és Carlos Watson. "Ella és molt de l'escola d''a qui més es dóna, és de qui més se n'espera', diu el cofundador, juntament amb ella, d'una organització educativa reformista anomenada College Track, l'any 1997. Des del seu punt de vista, un dels objectius de Powell Jobs amb les accions d'aquesta entitat és aconseguir " ampliar les oportunitats" als joves i també als més petits.

Laurene Powell Jobs s'ha convertit en "una líder en la política d'educació i l'assessorament sense ànim de lucre per als polítics", diu Ted Mitchell, director de Venture Fund NewSchools. El consell d'administració d'aquesta entitat està presidit per la viuda de Jobs. Segons Mitchell, la família de Jobs ha donat milions de dòlars a aquest ens i el seu impuls "és molt més eficaç perquè, a més, fa aquest treball en silenci, constantment, amb gran integritat i una gran visió".

Wendy Kopp, fundador i director executiu de Teach For America, recorda Laurene Powell Jobs en una visita a una escola de Califòrnia fa tres anys. "És molt estrany trobar algú que no sigui un dels membres del personal de les associacions que s'encarreguen de la gestió dels ajuts, entrant a una classe i aprenent del que allí hi descobreix", afirma Kopp. El seu nivell d'exigència i totes les preguntes que va efectuar en aquella aula "demostraven que està convençuda que tots els nens han de tenir l'oportunitat d'accedir a una educació d'excel·lència".

Entre d'altres dades, la revisió que fa el Wall Street Journal dóna a conèixer que Powell Jobs s'ha ocupat puntualment també de la responsabilitat social d'Apple i d'algunes de les seves campanyes. La primavera passada, l'empresa de la poma va crear un programa de recollida entre els consumidors de la primera generació d'iPADs perquè s'actualitzava l'aparell. Les unitats acumulades es van donar a l'associació Teach For America. La campanya va aconseguir iPADs per a més de 9.000 professors.

L'article també comenta que, en altres casos, se l'ha identificat amb causes properes a les del Partit Demòcrata i amb algunes altres relacionades amb l'impuls de l'energia neta. En tot cas, i malgrat les dades negatives que Apple ha obtingut a la borsa, el seu compromís amb els sectors menys afavorits sembla que seguirà endavant amb una empenta tan gran com la que Steve Jobs va dedicar als negocis.