El director del documental sobre Joan Carles I: "TVE ens va dir que ja no és d'actualitat"

Miguel Courtois diu a 'La tribu de Catalunya Ràdio' que com a espanyol sent "vergonya" per l'actuació de la televisió pública

Miguel Courtois, el director del  documental sobre el rei Joan Carles I que aquest dilluns es va emetre a França i que Televisió Espanyola es nega a programar malgrat que n'és coproductora, assegura que "com a espanyol" sent "vergonya" de l'actuació de la televisió pública estatal en aquest cas. "És una pena, i és bastant ridícul. Jo no ho entenc, la veritat", ha reconegut en una entrevista aquest dimarts al programa 'La tribu de Catalunya Ràdio'.

Courtois ha explicat que, originàriament, 'Yo, Juan Carlos, rey de España' era un projecte de la televisió pública francesa, i que "quan TVE es va assabentar que el projecte existia, hi va entrar". "Vam firmar [un contracte] amb el president d'abans", ha explicat Courtois, en referència a Leopoldo González Echenique, que va presidir RTVE fins al setembre del 2014. "Llavors  va arribar un nou president [ José Antonio Sánchez], i l'única cosa que ens ha dit és que  com que el rei ja no és rei la pel·lícula ja no té actualitat", ha afegit Courtois, i ha ironitzat: "És un grandíssim argument".

Fonts de TVE han confirmat aquest dimarts a la tarda a l'ARA que de moment no tenen previst emetre el documental. Sobre la possibilitat que es vegi en altres canals, el director del treball ha assegurat que això "no depèn" d'ell.

"Em sembla francament irresponsable que els espanyols no puguin veure aquesta pel·lícula, que em sembla molt poc polèmica", ha lamentat Courtois, que afirma que el seu únic objectiu era "fer una pel·lícula històrica, que expliqui des del punt de vista del rei la seva pròpia vida i a través de la seva vida la història d'Espanya". "Toca més problemes grans, històrics, que detalls o coses més polèmiques", ha assegurat. Amb tot, Courtois ha deixat clar que "no hi havia cap tema prohibit" i que van poder preguntar al rei –que llavors encara no havia abdicat– tot el que van voler.

'Yo, Juan Carlos, rey de España' es va estrenar al canal públic francès TF3 aquest dilluns, i segons el seu director va tenir 1.800.000 espectadors, una xifra que considera "un gran èxit" tenint en compte que es tracta d'un documental sobre el cap d'estat d'un altre país.