Televisió

El fals documental d'Évole sobre el 23-F serà sotmès a judici per un tribunal d'ètica periodística

Segons 'El Mundo', la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya ha admès a tràmit una denúncia de l'Associació d'Usuaris de la Comunicació contra 'Operación Palace'

La comissió d'Arbitratge, Queixes i Deontologia de la Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (FAPE) ha admès a tràmit una petició de l' Associació d'Usuaris de la Comunicació (AUC) perquè obrís un expedient contra Atresmedia i Jordi Évole pel fals documental 'Operación Palace' –dirigit pel periodista català i emès per un dels canals del grup, La Sexta–, en què s'oferia una teoria inventada sobre l'intent de cop d'estat del 23-F. Segons informa 'El Mundo', "durant els propers dies" la comissió designarà un ponent i farà arribar tota la documentació a Évole i el grup audiovisual, que tindran un termini de 15 dies per presentar la seva argumentació. Casualment, el president de la comissió d'Arbitratge de la FAPE és Manuel Núñez Encabo, que el 1981 era diputat i va ser l'últim a votar en la sessió d'investidura de Leopoldo Calvo Sotelo, just abans de la irrupció de la Guàrdia Civil al Congrés aquell 23 de febrer.

El president de l'AUC, Alejandro Perales, ha dit en declaracions a 'El Mundo' que la seva intenció amb aquesta demanda és "aportar llum al debat" generat per l'emissió d'aquell fals documental. Segons ell, l'entitat ha rebut "nombroses queixes" de "ciutadans i periodistes" relacionades amb 'Operación Palace'. El mateix diari detalla que, en la seva denúncia, l'AUC explica que el treball podria vulnerar fins a cinc punts del codi deontològic, com ara el del "respecte a la veritat", el del "dret de les persones a la seva pròpia intimitat i imatge", el d'"informar sobre els fets dels quals es conegui l'origen, sense falsificar documents ni ometre informacions essencials, així com no publicar material informatiu fals, enganyós o deformat" o el d'establir "una clara i inequívoca distinció entre els fets que es narren i el que puguin ser opinions, interpretacions o conjectures".

"Matisarem totes les qüestions, defensant la llibertat d'expressió sense censures, però al mateix temps valorant el dret a la informació veraç dels continguts i el respecte dels drets fonamentals de les persones afectades", ha assegurat Núñez Encabo a 'El Mundo'.

Més continguts de