04/12/2020

El 'Qui en dona més?' de la caverna amb els pressupostos

2 min
Portada 4 desembre 2020 La Razón

BarcelonaBenvinguts a Sotheby's, estimats lectors. Avui subhastem el lot número 188, consistent en un fabulós xantatge de separatistes, filoetarres i pollosos en general. Tenim ofertes? Sí! El senyor Abc diu que "Els socis de Sánchez passen una factura de 4.000 milions". Algú en dona més? Sí!!! La senyora Razón alça la mà? "Sánchez 'pagarà' 40.000 milions a bascos i catalans pel seu 'sí' als pressupostos". Desmais a la sala: acaba de multiplicar per deu d'una tacada el preu. Adjudicat!

El relat sobre les contrapartides a canvi del suport als pressupostos s'explica sempre en termes d'extorsió, quan afecta bascos i catalans. I les xifres, com es pot comprovar, són extremadament flexibles. No ve d'un zero. Però resulta que Astúries també hi ha sucat, en aquest repartiment: 378 milions, segons llegeixo a El Comercio (com suposo que deu passar a totes les comunitats; se'n diu finançament). Tenint en compte, en tot cas, que allà són un milió d'habitants, la inversió per càpita és semblant a la catalana. Però cap diari de Madrid acusarà els asturians, esclar, de pagar-se el cabrales a costa de la resta d'españolitos. Ara bé, per molt que remugui la caverna, els diaris del confortable carril central beneeixen el pacte. "El pressupost tira endavant amb una majoria folgada" (La Vanguardia), "El govern aclareix la resta de la legislatura amb el sí al pressupost" (El Periódico) i "Sánchez obté als pressupostos més vots que a la seva investidura" (El País).

(Coda. Aquests diaris que s'escandalitzen tant per cada euro que arriba a Catalunya farien bé després, quan el compliment d'inversions promeses arriba a uns percentatges irrisoris, posar també aquesta xifra final en portada. Segur que seria un gran alleujament per als seus escandalitzats lectors.)

stats