PROGRAMACIÓ EN FEMENÍ
Mèdia 08/03/2011

Les dones omplen la graella (almenys per un dia)

TVC, la XTVL i, sobretot, TVE ofereixen una programació especial amb motiu del Dia de la Dona. Elles seran les protagonistes de molts espais, un fet que no es dóna la resta de l'any.

Albert Castellví Roca
2 min
Les dones omplen la graella (almenys per un dia)

Barcelona.Obrir un diari i comptar quantes dones hi apareixen. Aquest és l'exercici que serveix de punt de partida al reportatge Desenfocament de gènere , que avui, coincidint amb el Dia Internacional de la Dona, emeten el 33 (20.20) i diversos canals de la Xarxa de Televisions Locals (en diferents horaris entre les 17.00 i les 22.00). El treball, produït per la Fundació Quepo, recull en mitja hora l'opinió de diverses personalitats de diferents àmbits -la majoria dones- sobre la visió que els mitjans de comunicació -televisió, premsa i publicitat- ofereixen de les dones, i sobre el paper social de les dones que contribueixen a crear. Més enllà d'aquestes valoracions, però, hi ha una xifra indiscutible: de cada deu notícies que es publiquen en un diari o s'expliquen per televisió o per la ràdio, només en dues la protagonista és una dona.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Avui, però, els papers estan intercanviats, si més no als mitjans públics. A banda de l'emissió de Desenfocament de gènere , el 33 ofereix aquesta nit (22.25) una edició especial del programa de divulgació econòmica Valor afegit , que es fixarà en un altre dels àmbits en què el paper de la dona és encara molt minoritari: el de la direcció empresarial. A més, la franja que el 33 dedica cada dia (19.00) a l'emissió de reportatges sobre el món del cinema es fixarà avui en les dones que s'han posat darrere de les càmeres de la indústria cinematogràfica de tot el món.

També Televisió Espanyola adapta la seva programació a la celebració del Dia Internacional de la Dona, i en aquest cas els especials s'allarguen durant tota la setmana sota el nom de Concienciados con la igualdad .

Clara Campoamor

Una de les principals apostes de la cadena estatal per a aquests dies és l'estrena de la TV movie Clara Campoamor, la mujer olvidada , una coproducció amb TV3 sobre la vida de la primera dona que va entrar al Congrés de Diputats, des d'on va lluitar per la legalització del sufragi femení. La pel·lícula es veurà demà a partir de les 22.15.

A banda d'això, destaca l'estrena, divendres a La 2 (22.30), de la sèrie Igual-es , sobre dones que trenquen els prejudicis i es dediquen a feines en què encara són minoritàries i que impliquen més risc o de força física. I aquest vespre (21.00) La 2 emetrà el documental Las sabias de la tribu , en què diverses dones grans i ben conegudes trenquen els tòpics associats a la seva edat. La nit de dissabte també s'haurà de llegir en clau femenina en tots dos canals de TVE: Informe semanal , Versión española , Documentos TV i La noche temática orientaran els seus continguts en aquesta línia. I la taula de 59 segundos de demà estarà formada només per dones.

De moment, però, aquesta graella continua sent una excepció.

stats