24/07/2021

Doneu-me un Excel i mouré el món, va dir un antivacunes

2 min

El mitjà anglès Daily Expose titula: "Les persones vacunades tenen un 885% més de possibilitats de morir de covid-19 que la gent sense vacunar, segons dades oficials". L'article està ple de gràfiques en format Excel, extretes d'un informe de Public Health England (PHE), una agència del sistema sanitari britànic. Això li dona pàtina de seriositat, però segueix sent un article trampós, basat en fer el tafur amb les dades.

Professionals sanitaris administrant la vacuna contra el covid-19.

Resulta que el PHE ha determinat que de les 117 morts per variant delta, 50 eren persones amb les dues dosis de vacuna posada i 44 corresponien a malalts sense vacunar. Com que dels infectats els no vacunats septupliquen els vacunats, el mitjà fa el càlcul proporcional i conclou que el risc és molt més alt entre els que han rebut les dues dosis. La primera trampa, esclar, és considerar la vacuna com a potenciador del risc de mortaldat. Es traça una relació de causa i conseqüència totalment gratuïta. Aquestes dades suggereixen que, un cop necessites hospitalització, haver rebut les injeccions no és un factor determinant de supervivència. Però és que uns quants quadres més amunt queda inequívocament clar que vacunar-te fa que tinguis molts menys números de jugar aquesta sinistra loteria. Dels 90.029 casos d'infecció de la variant delta registrats a l'estudi, només 7.235 corresponien a persones amb les dues dosis administrades. Si el Daily Expose vol fer jocs de mans amb les divisions, que agafi com a referència no el nombre d'infectats, sinó la població en general, dividida entre vacunada i no vacunada. A veure si li segueixen sortint els números.

No totes les fake news antivacunes arriben amb històries al·lucinants de microxips magnètics. També n'hi ha que utilitzen la palanca d'un gràfic descontextualitzat per defensar les tesis més extemporànies.

stats