Revolta a Egipte
Mèdia 30/01/2011

Així accedeixen els egipcis a Internet malgrat el bloqueig

La col·laboració entre un grup d'activistes i diversos proveïdors de serveis ha estat clau per aconseguir que Egipte no es desconnectés del tot de la xarxa

Redacció
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Ni el poder d'un estat és suficient per desconnectar un país sencer d'internet. Egipte no ho ha aconseguit, malgrat tots els esforços. Almenys no del tot. Mentre la telefonia continuï funcionant, hi haurà una porta oberta al ciberespai.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La clau han estat els coneguts com a mòdems dial-up, els primers aparells que van permetre popularitzar l'accés a internet també a casa nostra. Gràcies a ells, és possible “trucar” a un ordinador (el servidor d'accés) que acaba proveint accés a internet. Aquest mètode de connexió ja ha quedat obsolet perquè les línies ADSL garanteixen molta més velocitat, però com que des del punt de vista tecnològic es tracta d'una trucada, ha resultat un antídot perfecte contra el bloqueig egipci.

La dificultat estava en saber a quin número trucar per aconseguir aquest accés. Diversos proveïdors de telefonia, entre ells el francès FDN, van posar en marxa la infraestructura tècnica necessària per fer funcionar el sistema, però calia fer arribar fins a Egipte el número de telèfon. Un grup d'activistes, anomenats Telecomix, van trobar el mode: van cercar a través de Google números de fax egipcis i van enviar la informació que permet connectar-se des d'allà.

En declaracions al digital The Huffinton PostThe Huffinton Post, Christopher Kullenberg, administrador del xat de Telecomix, ha explicat que “realment no es pot assegurar” que la iniciativa hagi ajudat Egipte. “Ens conformem amb obrir canals de comunicació”. És per això que, juntament amb els números per accedir a internet, han enviat fulls d'instruccions per crear ràdios casolanes que els permeten comunicar-se entre si.



stats