Premsa
Mèdia 12/05/2011

'El Mundo' fa cas dels tuitaires i treu un cadàver de la foto de portada

La majoria de diaris utilitzen la mateixa fotografia del terratrèmol, però sí que mostren la víctima mortal

Albert Castellví
2 min
La portada que ha publicat 'El Mundo'

BarcelonaLa portada d'avui d'El Mundo és resultat dels tuits de molts lectors que van demanar als responsables del diari que no hi incloguessin la imatge d'una persona morta en el terratrèmol d'ahir a Llorca. El director del rotatiu, Pedro J. Ramírez, ha mostrat aquest matí a Twitter la versió de la portada que inicialment es volia publicar i la que finalment s'ha trobat al quiosc. Totes dues mostren la mateixa imatge de l'agència Efe (que apareix també en la pràctica totalitat de les portades dels diaris estatals) però amb un retall diferent.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Així, mentre que la intenció inicial del diari era que al fons de la fotografia hi aparegués el cos d'una persona que havia perdut la vida en el sisme, finalment aquesta part de la imatge ha quedat fora de l'enquadrament, que mostra només, en primer pla, la desesperació d'una de les afectades pel terretrèmol. En canvi, la resta de portades han optat per oferir la imatge completa, amb el cadàver de fons.

La decisió d'El Mundo de canviar la portada prevista és resultat de l'elevat nombre de tuitaires que durant la tarda d'ahir van criticar que el diari hagués situat a la portada de la web aquesta fotografia. Pedro J. Ramírez argumentava que altres diaris també la utilitzaven, però finalment va anunciar que havien optat per retirar-la i que es decantarien per la versió retallada en la portada de paper. El director del diari afegia: "La majoria dels que he consultat a El Mundo eren partidaris d'incloure el cadàver. Era la meva posició de partida, m'ha impressionat que un 90% de voslatres hi estàveu en contra".

Tot i així, el debat a la xarxa ha continuat, sobretot al llarg d'aquest matí, entre els que consideren que retirar la imatge del cadàver és una mostra de decència i una voluntat de fugir de la morbositat, i els que opinaven que El Mundo s'havia autocensurat i que amaga informació rellevant.

stats