COMUNICACIÓ
Mèdia 08/04/2011

'El Periódico' s'oposa en portada a les consultes d'independència a dos dies del 10-A

El diari publica un dur editorial a la portada titulat "Així, no". Diu que són "propagandístiques", una "cortina de fum" i que "banalitzen la independència mitjançant urnes mòbils i censos arbitraris"

Redacció
2 min
El Periódico, 8 d'abril

BarcelonaA dos dies pel 10-A, per la consulta d'independència a Barcelona i a una vintena de municipis més, El Periódico de Catalunya obre avui portada amb un dur editorial que critica obertament la convocatòria democràtica. El diari diu que la consulta "banalitza la independència mitjançant urnes mòbils i censos arbitraris". També critica que s'hi hagin sumat el president de la Generalitat, Artur Mas, i l'expresident Jordi Pujol, "polítics que tenen (però no usen) mecanismes democràtics per promoure, de veritat, l'autodeterminació de Catalunya. El diari troba que les consultes són "propagandístiques" i troba que l'acció dels voluntaris que les fan possibles només pretén "frenar la tendència a la baixa que la participació ha registrat en les successives onades de consultes".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Diu el text de l'editorial col·locat en portada: "Exercir el dret a l'autodeterminació, el pas més transcendental per a una nació com Catalunya, requereix el màxim rigor. Mereixen tot el respecte els barcelonins que aquest diumenge participin en una consulta no vinculant que s'ha prolongat quatre mesos, però també els que ens oposem a banalitzar la independència mitjançant urnes mòbils i censos arbitraris. Sobretot, si a la celebració sobiranista s'hi sumen polítics que tenen (però que no usen) mecanismes democràtics per promoure, de veritat, l'autodeterminació de Catalunya".

Més endavant, el diari afegeix: "No hi ha res de dolent en el fet de votar, acte que constitueix l'essència mateixa de la democràcia [...] Però ni el voluntarisme dels promotors d'aquesta votació ni les bones intencions dels seus participants poden amagar el seu caràcter estrictament propagandístic. Prova d'això és la mobilització dels voluntaris, que durant quatre mesos han recollit paperetes a peu de carrer amb l'objectiu de frenar la tendència a la baixa que la participació ha registrat en les successives onades de consultes sobiranistes".

Sobre el fet que destacats líders polítics hi hagin donat suport diu El Periódico: "Aquestes maniobres no tindrien més transcendència si no fos per la legió de líders nacionalistes que amb la seva participació, pública o clandestina, contribueixen a prestigiar la consulta davant la ciutadania. Artur Mas va resoldre fa una setmana el seu dubte hamletià (actuar com a ciutadà o com el president de tots) votant sense càmeres, i el mateix va fer Jordi Pujol".

Conclou el diari: "La declaració unilateral d'independència no té lloc a la Constitució, però sí que existeixen procediments democràtics per promoure un canvi d'estatus de Catalunya. Per exemple, que els partits nacionalistes vagin a les eleccions amb el referèndum d'autodeterminació als seus programes; el dia en què sumessin una clara majoria al Parlament, tindrien legitimitat per obrir converses amb Madrid. Però Mas ja va admetre fa mesos que un referèndum en tota regla només demostraria que «Catalunya el que vol és ser espanyola», i Pujol, un nou convers, només li posa un però a la independència: que és «inviable». Mentre sigui així, consultes com la de diumenge seran unes meres cortines de fum".

stats