És homòfob el guanyador d'Eurovisió?

Mans Zermerlöw, que es va endur el premi amb 'Heroes', va dir en un programa que l'homosexualitat és una "anormalitat" i que els homosexuals no haurien d'adoptar

Va conquerir Europa amb el seu aspecte modern, una cançó d'època i una posada en escena enginyosa i espectacular alhora. Però Mans Zemerlöw, el jove de 28 anys que dissabte es va endur a Suècia el gran premi de la 60 edició d'Eurovisió amb el seu 'Heroes', ja ha descobert que la popularitat és una arma de doble tall. Zemerlöw s'ha vist obligat a demanar disculpes després que hagin tornat a sortir a la llum unes polèmiques declaracions seves en les quals va dir que l'homosexualitat és una "anormalitat" i que els homosexuals no haurien d'adoptar.

La polèmica es remunta a l'any passat quan Zemerlöw, un habitual de la televisió sueca, va aparèixer en un 'reality show' i va afirmar que els homosexuals no haurien de poder adoptar fills amb l'argument que "no és gaire natural que un home es vulgui ficar al llit amb un altre". Zemerlöw va anar més enllà i va definir l'homosexualitat fent servir el mot suec 'avvikelse', que es podria traduir per 'anormalitat' o, fins i tot, 'abominació'. En veure la reacció que va provocar entre els altres convidats va afegir ràpidament que "no passa res en absolut per ser homosexual", però, tot i així, va insistir: "El més natural és, evidentment, que els nens els facin homes i dones".

"Tots som herois"

Les paraules de Zermerlöw van provocar una important polèmica a Suècia, fins al punt que l'artista es va veure obligat a rectificar. "Demano disculpes a tots els que s'hagin pogut sentir ofesos. Espero i confio que sapigueu que respecto totes les diferències i les diferents formes d'amor". La disculpa, de manual, no va acabar de convèncer a tothom, i les polèmiques declaracions han continuat perseguint el cantant. No és casual que, durant les seves primeres paraules després de recollir el premi dissabte, Zermerlöw afirmés: "Tots som herois, no importa a qui estimem, qui som o en què creiem".

Però guanyar l'Eurofestival implica que, de sobte, ets el centre d'atenció a mig món. I en un festival que, per tradició, és especialment popular entre la comunitat gai, que el flamant guanyador faci comentaris homòfobs resulta material inflamable. Dissabte els fans van xiular els vots que rebia Rússia, fins al punt que una de les presentadores va haver de demanar "respecte" i recordar que l'objectiu del festival és "construir ponts". És per això que, quan la ressaca del premi va passar, milers de fans van descobrir, sorpresos i molestos, que el sexi i simpàtic suec de 'Heroes' havia definit els gais com a "anormals".

La polèmica s'ha reactivat fins al punt que Zemerlöw s'ha prodigat en noves i contundents disculpes: "Vaig fer servir una paraula que té una connotació negativa, no era la paraula que jo buscava, vaig cometre una estupidesa i des d'aquell moment no paro d'intentar disculpar-me. La majoria dels meus amics són gais, i saben que estic a les antípodes de ser un homòfob. Crec que l'homosexualitat és tan natural com l'heterosexualitat i ho intento demostrar sempre".