Una exposició per als súpers d’ara i els de fa 25 anys

El Palau Robert celebra l’aniversari del club infantil de TV3

El Tomàtic ja té 25 anys. S’ha fet vell i el seu estat comença a ser delicat, però tot i així no s’ha volgut perdre la celebració del primer quart de segle del Super3. L’emblemàtic contestador automàtic en forma de tomàquet que durant la primera època del Club rebia les peticions telefòniques dels súpers -i a les quals sovint responia com li donava la gana- ha abandonat temporalment el magatzem d’ attrezzo de TV3 i durant els pròxims sis mesos presidirà, al Palau Robert de Barcelona, una de les sales de la mostra Tots som súpers! L’exposició dels 25 anys de Super3, que es pot visitar gratuïtament des d’avui mateix fins al 4 de setembre.

El Petri, la Noti i la Nets revelen els secrets del Super3Però el Tomàtic, que per a molts dels 1.400.000 socis que té el Super3 és un símbol indissociable del Club, és un personatge totalment desconegut per als més joves. Ells, però, també són benvinguts a aquesta exposició, que està dissenyada de manera que tots els súpers, independentment del temps que faci que tenen el carnet, s’hi sentin representats i hi trobin elements que els despertin o bé la nostàlgia, en el cas dels més veterans, o bé la il·lusió, en els més joves. De fet, a la porta d’entrada hi ha la Mildred, l’aranya gegant de la Lila, un personatge que segurament deixarà indiferents els que tinguin un número de súper inferior al milió.

Aquesta voluntat d’arribar a tots els públics es fa palesa des del moment d’entrar: la mostra proposa dos jocs paral·lels, un per a “grans” i l’altre per a “petits”, perquè uns i altres puguin respondre els “superenigmes” que se’ls proposen. Guiats, respectivament, per la Supermà i el Biri Biri, hauran d’anar buscant pistes per les diferents sales que els permetran respondre a un qüestionari de nou preguntes adaptades a les diferents èpoques del Club. Si ho fan bé, entraran en un sorteig que els permetrà guanyar diversos regals.

L’exposició, doncs, pretén englobar totes les etapes del Club Super3, però no està concebuda com un itinerari cronològic pels seus 25 anys d’història, sinó que està organitzada temàticament, de manera que en cadascuna de les sales dialoguen elements del passat i el present del Club, ja sigui en forma de vídeos, de fotografies, de cançons o d’objectes. El Tomàtic, per exemple, presenta en diferents clips tots els personatges que han passat pel Super3, des del Petri, la Noti i la Nets -contemporanis seus- fins a l’actual Família, formada per la Lila, el Pau, el Fluski, l’Àlex, el Roc, el Desmond i la Pati Pla. En aquesta mateixa sala, envoltant el Tomàtic, hi ha alguns objectes mítics del Club, com el vestit i el monopatí del Petri, la roba de la Noti i del Krust o la guitarra del Roc. També s’hi ha instal·lat una maqueta que reprodueix la primera escena del Club, una connexió de la Nets des del pol Nord que es va emetre l’11 de febrer del 1991.

Però no només els personatges bons tenen el seu lloc a l’exposició: en una altra sala, el Senyor Pla, el Rick, la Ruïnosa i el Megazero tramen una conspiració per acabar amb el Super3, el seu màxim objectiu des de fa 25 anys. Aquest espai està decorat com el despatx del Senyor Pla, però a la mostra també hi ha altres sales que reprodueixen alguns entorns que els súpers més joves reconeixeran immediatament: l’habitació de la Lila -que s’ha muntat de cap per avall, per simular el món de somnis que vol ser el Super3- i el menjador de la casa de la Família del Super3, al qual els visitants accedeixen a través de la porta màgica que condueix al món dels dibuixos animats.

“Volem que l’exposició sigui una sorpresa constant”, assegura el comissari de la mostra, Toni Roy, que treballa al Super3 des del primer dia. Entre aquestes sorpreses hi ha la possibilitat de fotografiar-se al costat d’alguns dels personatges del Club, veure el carnet de soci del Floquet de Neu o contemplar una autèntica Supermà, un petit tresor que van somiar, sovint de manera infructuosa, les primeres generacions de súpers.