La família Agnelli compra el principal grup de mitjans a Itàlia

L'operació, que inclou 'La Stampa' i 'La Repubblica', posa fi al regnat dels Benedetti

Els diaris La Stampa i La Repubblica es preparen per canviar de mans. John Elkann, l'hereu de la dinastia industrial Agnelli –i president de Fiat Chrysler–, ha lligat la compra d'una participació del 43,7% de GEDI, el conglomerat que inclou aquests dos rotatius, una dotzena de publicacions regionals, el setmanari d'investigació L'Espresso i tres emissores radiofòniques, entre les quals la més escoltada del país, Radio Deejay. Ho farà a través d'Exor, la societat familiar dedicada a les inversions, que ja té un 43,3% del grup que edita l'influent setmanari The Economist.

Elkann ha explicat que té un "compromís rigorós amb el projecte empresarial" i que utilitzaran la seva experiència al sector de mitjans "per accelerar la necessària transformació tecnològica i empresarial". I ha afegit: "Estem convençuts que el periodisme de qualitat té un futur brillant, sempre que pugui combinar autoritat, professionalitat i independència amb els requisits dels seus lectors. La compra té un valor sentimental per a la família, perquè permet recuperar La Stampa, que ja havia sigut propietat dels Agnelli l'any 1920.

L'acord posarà fi a tres dècades de regnat de la família Benedetti com a accionista majoritari del grup de mitjans de comunicació més destacat d'Itàlia. El descens de vendes de La Repubblica, de fet, és l'origen de la decadència d'aquest clan familiar. Les dificultats econòmiques derivades de l'evolució del negoci van obrir un front entre el patriarca Carlo De Benedetti i els seus fills que ha acabat accelerant el procés de venda. L'operació s'ha tancat per 102,4 milions d'euros i s'ha de completar abans del maig del 2020.