La fiscalia investiga el CAC per demanar que s'emetés la campanya institucional del 9-N

El Consell assegura que no va sancionar les emissores que es van negar a emetre les falques

La fiscalia de Barcelona investiga si el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) va cometre un delicte de prevaricació la tardor del 2014 en demanar a les emissores de ràdio que emetessin la campanya institucional d'informació sobre el procés participatiu del 9-N. Fonts del Consell han explicat a l'ARA que divendres la fiscalia va demanar a l'organisme que li fes arribar "una còpia dels expedients oberts" en relació amb aquella campanya, i que ja han lliurat la informació sol·licitada.

L'organisme, però, deixa clar que la seva actuació en aquell cas es va limitar a obrir un "període d'informació prèvia", però que "en absolut" va obrir cap expedient sancionador a les emissores que es van negar a emetre la campanya, i "ni molt menys" les va sancionar. Segons Europa Press , la investigació vol determinar si es van imposar o no aquestes sancions.

Després de la convocatòria del procés participatiu del 9 de novembre del 2014 – el "nou 9-N"–, el Govern va demanar als mitjans de comunicació que difonguessin la campanya institucional informativa. La Cadena SER, la Cope i Onda Cero es van negar a emetre-la, i davant d'això el CAC va obrir aquest període d'informació prèvia a aquestes tres emissores, abans de decidir si els obria un expedient que hauria pogut acabar en una sanció. Segons el Consell, però, aquesta segona fase no es va iniciar en cap moment. Tot i així, el cas no s'ha arxivat, sinó que, oficialment, continua obert.

En qualsevol cas, el Consell precisa que el seu requeriment a les emissores va ser "previ a la decisió del Tribunal Constitucional" de declarar nul el procés participatiu. Segons El Nacional, la investigació oberta ara per la fiscalia deriva d'una denúncia anònima.