Mèdia 15/05/2018

El fotoperiodisme es reivindica i denuncia la seva situació "preocupant"

Uns 600 professionals signen una carta oberta que subratlla el valor de les bones imatges

Ara
2 min
Presentació de la carta oberta 'O qualitat o res' al Col·legi de Periodistes

BarcelonaUn total de 571 fotoperiodistes catalans i de la resta de l'Estat signen l'article 'O qualitat o res', una carta oberta publicada aquest dimarts a 'Report.cat', el setmanari digital del Col·legi de Periodistes, en què reivindiquen el valor d'aquesta professió i alerten que la seva situació actual és "preocupant". El text s'ha presentat aquest dimarts al matí al Col·legi en un acte presidit per la degana de la institució, Neus Bonet.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Entre els signants de la carta, impulsada inicialment des de Catalunya, hi ha dos guanyadors del premi Pulitzer, divuit guardonats amb el World Press Photo i "reconeguts fotògrafs de guerra", en una llista que representa "una part important del sector, ja que hi ha fotògrafs que treballen en grans diaris, revistes, digitals, agències i mitjans locals", segons destaca el Col·legi.

"Els fotògrafs sempre som al carrer, en contacte físic amb qualsevol realitat, per això les nostres imatges són l’eina més directa per informar. Som testimonis del que passa i, per tant, el primer factor de credibilitat del mitjà de comunicació", remarquen els signants, però lamenten que aquesta responsabilitat "no es correspon" amb les condicions amb què treballen, que fa difícil "publicar bones imatges".

En aquest sentit, el text reconeix que en l'entorn digital, en què la producció de fotografies ha crescut exponencialment, "ja no és cert que una imatge val més que mil paraules", però precisa: "Una bona imatge, sí". "Per això –continua– els fotoperiodistes hem de marcar diferències i posicionar-nos com l’autèntic valor afegit dins els mitjans. Les bones imatges interpel·len l’espectador". En canvi, els signants es queixen de la profusió d’"imatges planes, sense lectures profundes ni qualitat estètica, sense intenció ni valor periodístic" en els mitjans de comunicació actuals.

"Les seccions de fotografia cada cop tenen menys poder de decisió", afegeix la carta, i posa com a exemple "la quasi desaparició dels editors gràfics, la precarietat crònica i els constants acomiadaments de professionals". "Cal apostar per la visió diferenciada, crítica, innovadora i creativa del fotògraf, amb editors valents que publiquin imatges compromeses", reclama el document. "Alcem la veu abans que un dia els lectors s’adonin que els mitjans ja no tenen fotografies, sinó simples taques de color que no els aporten res", afegeix.

Coincidint amb la presentació d'aquesta carta oberta, el Grup de Treball de Fotoperiodisme del Col·legi ha anunciat que, juntament amb professionals de diferents sectors i d'altres punts de l'Estat, treballa per impulsar "una sèrie de propostes que aportin solucions" a la complicada situació que viu actualment el fotoperiodisme.

stats