Els francesos ja veuen el documental sobre Joan Carles I que TVE oculta

'Yo, Juan Carlos I' inclou una entrevista al rei emèrit mesos abans d'abdicar en què parla de Franco, la legalització del PCE i la relació amb el seu pare

Pocs mesos abans de la seva abdicació, Joan Carles I va concedir una entrevista a la productora francesa Cinétevé. Aquest material havia de servir per elaborar un documental sobre la figura del rei emèrit. La cinta, en la qual ha col·laborat Televisió Espanyola (TVE), ja està a punt per estrenar-se però de moment només es pot veure a França. El país veí va projectar aquest dilluns el reportatge en una estrena restringida, tal com explica a 'El País' el periodista i exdirector de comunicació de la Casa del Rei Javier Ayuso, que va assistir-hi. TVE, en canvi, té bloquejada l'emissió del documental a l'estat espanyol i, segons el diari, tampoc ha encarregat la traducció a l'espanyol prevista al conveni de coproducció. Courtois ha confirmat a Twitter que el reportatge també s'emetrà a través de la cadena France 3.

El reportatge, que porta per nom ' Yo, Juan Carlos I', és dirigit pel cineasta Miguel Courtois, dura 150 minuts i es va gravar entre el 2013 i el 2014, tot i que també utilitza imatges de l'arxiu de TVE. Segons Ayuso, el documental repassa la vida del monarca des que va arribar a Madrid fins a la proclamació del seu fill. L'entrevista gravada abans de l'abdicació serveix de testimoni per a la cinta, que mostra el rei emèrit parlant de la mort del seu germà i les difícils relacions amb el seu pare. Sobre la seva primera reunió amb Francisco Franco, el monarca diu: "Em va cridar perquè l'anés a veure al seu despatx, jo aleshores era una criatura. Ell parlava de no sé quines coses però jo no l'escoltava, perquè hi havia un ratolí corrent pel terra del seu despatx i jo l'únic que feia era mirar-lo. Ell se'n va adonar i em va preguntar que què passava. Li vaig assenyalar el ratolí i li vaig dir que era allò el que mereixia la meva atenció".

Joan Carles I també recorda la seva decisió de legalitzar el Partit Comunista i afirma que "tenia molt clar que no podia haver-hi democràcia sense el PCE". Quan li pregunten per què va acceptar posar-se al costat de Franco i heretar el càrrec de cap d'estat, assegura: "Si no hagués aguantat tot el que vaig aguantar, no hauria passat el que va passar després a Espanya: la reinstauració de la democràcia i de la monarquia parlamentària". El documental també incorpora els testimonis de Felip VI, Alfonso Guerra i Alfredo Pérez Rubalcaba.

'El País' explica que, una vegada enllestit el muntatge del reportatge, TVE va demanar a la productora que s'incorporés el testimoni d'algun representant del PP. Tot i això, el director del documental assegura que va acceptar d'afegir algun polític del PP que hagués participat en l'elaboració de la Constitució, però que "mai vam tenir resposta". Per la seva banda, un portaveu de TVE afirma al diari que el documental "està descontextualitzat" i que "cal repensar-lo i refer-lo, perquè el plantejament és del passat". Aquest portaveu conclou: "És una peça que no és oportuna".