13/12/2020

El futur de la monarquia, pendent d’un accent diacrític

2 min
El rei Joan Carles I, amb el rei Felip VI, en una imatge recent

BarcelonaEl culebró mediàtic del rei emèrit continua. I ho fa amb el feixuc intercanvi de declaracions anònimes creuades. Una de les demostracions que això de la Corona està intrínsecament mal plantejat és que el debat periodístic sobre l’assumpte s’ha de fer amb tothom amagat rere una pantalla: que si l’entorn, que si fonts del govern, que si amics... I, tot plegat, per acabar fent titulars contradictoris. ʺFelip VI actua com rei, no com a fillʺ, diuen a El País, però sense dir qui ho diu. En canvi, a El Mundo, també amb fonts exquisidament anònimes, escriuen: ʺEll voldria fer més per minimitzar el dany, però és el seu pare i la qüestió familiar és dramàticaʺ. O sigui, que la seva condició de fill l’afecta. Tant de bo existís un sistema per escollir qui és el cap d'estat que no es basés en la transmissió automàtica intergenerac... Ep, espera!

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

La Razón, per cert, ens brinda un titular deliciosament ambigu gràcies a (o per culpa de) l’eliminació de l’accent diacrític de la paraula solo. El diari de Planeta escriu: ʺFelipe VI, un rey solo por el pulso Sánchez-Casadoʺ. Fa un temps aquesta frase només significava que el rei se sentia sol. Però ara també vol dir que el rei ho és tan sols perquè Sánchez i Casado l’utilitzen per a les seves cuites polítiques. I, realment, si no fos perquè la Corona forma part de la polarització que secularment divideix les dues Espanyes, probablement el seu nombre de defensors s'hauria anat esllanguint a un ritme encara més veloç del que el CIS no s’atreveix a constatar.

'Timeoutitis'

ʺLa recepta dels millors canelons de lluç i espinacs del mónʺ (En Blau, d’El Nacional, fa el millor titular del món en llengua catalana sobre un menjar tradicional nadalenc que inclogui un animal amb ce trencada).

stats