12/08/2022

Les ganes de 'La Razón' contra Jordi Pujol

2 min
LA REVISIÓ DEL PUJOLISME 
 L’expresident Jordi Pujol va comparèixer el 26 de setembre al Parlament després d’haver confessat l’existència d’una herència que no va regularitzar durant trenta anys. La confessió ha propiciat la revisió del pujolisme.

Barcelona“El judici a Jordi Pujol i la seva família tampoc no se celebrarà el 2023”. Això assegura, amb to lamentívol, la portada de La Razón d'aquest divendres. L’article és una recopilació molt ben estructurada sobre tots els motius pels quals costa tant passar de la fase d'instrucció a la vista oral. N’hi ha que són atribuïbles a la família Pujol –com ara el temps que estan trigant a expurgar del sumari la informació estrictament personal–, però n’hi ha que obeeixen a la lentitud de la justícia espanyola, que ha de donar prioritat als casos amb persones en presó preventiva abans que se’ls esgotin els dos anys de termini preceptiu.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

En tot cas, i des del punt de vista periodístic, el que crida l’atenció és amb quanta poca cosa es pot armar un titular de portada. Perquè aquesta previsió de marcar com a mínim el 2024 només és atribuïda a un inconcret “les fonts consultades” que, com acostuma a passar a La Razón, són d’un anonimat exquisit tot i que pel context s'interpreta que pertanyen a l'Audiència. Tot plegat m’ha fet pensar en la capacitat que té el registre formal de fer passar bou per bèstia grossa. Perquè el lector només té això: “Un senyor que no et diré qui és, ni quin càrrec ocupa, ni si té cap interès concret, afirma que el judici no serà el 2023, però no aporta més que el seu convenciment personal”. Per versemblant que sigui pensar que la defensa va empenyent terminis, amb l’objectiu de minimitzar la probabilitat que el patriarca acabi seient en el banc dels acusats, un titular així denuncia no se sap ben bé què d'acord amb una simple especulació (per molta expertesa tècnica que hi hagi al darrere). I fa pensar que, un cop més, el diari s'ha deixat instrumentalitzar per aquesta crosta de la judicatura que aconsegueix sempre empènyer la seva agenda amb la complicitat dels mitjans d'estat.

stats