TERCER ANIVERSARI LA CELEBRACIÓ
Mèdia 29/11/2013

La gent de l'ARA, protagonista de l'aniversari

El diari celebra amb els lectors tres anys de periodisme

àlex Gutiérrez
4 min

BarcelonaTres anys, però prou intensos perquè en semblin molts més. L'ARA va néixer amb la voluntat d'explicar el país i el món que ve, i acompanyar el lector en el procés de construir-lo. Ahir es va celebrar l'acte oficial de l'aniversari, amb 400 persones que omplien la Sala Tallers del Teatre Nacional de Catalunya (TNC). La majoria, subscriptors del diari que van voler acompanyar els que el fan cada dia, en un esdeveniment que buscava la màxima proximitat amb el lector, seguint una de les consignes de l'ARA. La resta del públic, una representació del món de la política, l'economia i la cultura catalana. Tres consellers -Joana Ortega, Santi Vila i Boi Ruiz- i un missatge gravat del president Artur Mas, actualment a l'Índia. Conduïen la celebració Antoni Bassas, editor del diari, i la periodista Alba Om.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

"Sé que heu fet molta feina i bé, i que no ho teníeu fàcil. Això, poc o molt, ens equipara", va explicar Mas, que va dir que li és fàcil recordar la data de llançament de l'ARA, ja que va ser just el dia que se celebraven les eleccions que va guanyar i que el van convertir en president.

També va ser una nit per als mediàtics de l'ARA i alguns dels seus col·laboradors més seguits, com Toni Soler, Empar Moliner, Xavier Bosch, Bru Rovira, Mònica Planas i Miquel Puig.

Albert Om va fer un avançament del que serà la seva pròxima carta setmanal, la que publica a les contraportades dels dissabtes. En aquest cas, no està dedicada a un personatge amb nom i cognoms, sinó al lector de l'ARA, sobretot al lector digital, perquè ha demostrat que, a internet, sí que és possible donar valor als articles periodístics. El diari té actualment més de 22.000 subscriptors, la meitat dels quals ho són exclusivament en format digital.

Un record per al doctor Broggi

Un dels moments més emocionants de la nit va ser la visita a l'escenari de la Graciela Noguera, la primera nena nascuda el 2010 -any de creació de l'ARA-, i que va protagonitzar la portada número 1 del diari. Carles Capdevila, director de l'ARA, va tenir també un record per a l'altre protagonista de la primera portada de la història: el doctor Moisès Broggi, símbol de la lluita constant i serena per defensar el país. "La seva mirada sàvia ens il·lumina molt", va subratllar Capdevila. També va recordar que aquest 2014 és l'any "en què ens fem grans", en què "ja podrem votar". El director del rotatiu va assegurar que era "un dia per donar gràcies a tothom, tant a accionistes com a subscriptors, a tothom".

Els caps de secció, juntament amb la directora d'ARA Balears, Catalina Serra, també van desfilar per l'escenari, per valorar quins canvis s'havien operat en aquests mil dies llargs d'existència de l'ARA. També per fer prospectiva del 2014. Es va connectar amb l'Índia, on hi havia Ferran Casas, cap de política, que va preveure "un 2014 mogut". "O serà l'any de la consulta o serà un any de molta tensió política", va pronosticar. Casas va subratllar que "la gent no vol ser enganyada i vol dir les coses pel seu nom", cosa que compromet polítics i periodistes.

Joan Serra, de societat, va recordar la voluntat de l'ARA de fer un diari en positiu i que explica les experiències constructives i positives, a la secció Ara ens en sortim . "El mateix diari ARA és un Ara ens en sortim ", va concloure.

Salvador Cardús, per la seva banda, va considerar que un dels trets definitoris d'aquests tres anys és: "La introducció de la duresa en la nostra vida de cada dia. I com la crisi ha afectat la vida quotidiana i la manera de relacionar-nos".

Compromís amb la cultura

Durant l'acte es va reivindicar també un altre dels seus trets distintius: la vinculació amb la cultura del país. En són proves, tal com va recordar en connexió des de la redacció el director adjunt Ignasi Aragay, l'èxit de les col·leccions Bernat Metge , la millor poesia catalana del segle XX i l'actual, dedicada als clàssics de la literatura juvenil. En tots tres casos, els subscriptors que han fet la col·lecció completa han pogut enviar de franc una segona còpia dels llibres a una escola que hagin triat. El diari, a més, s'ha tunejat en algunes ocasions per retre homenatge a Antoni Tàpies, Miquel Barceló, Salvador Espriu, Joan Miró, Miquel Martí i Pol o Joan Salvat-Papasseit.

Un altre dels compromisos és amb el periodisme. I per això es va retre un homenatge a Marc Marginedas, el reporter d'El Periódico de Catalunya , que fa dos mesos que està segrestat a Síria. El director del diari, Enric Hernández, va entrar per connexió de vídeo i va assegurar que el periodista està bé de salut i que s'estan fent gestions per poder tenir-lo ben aviat a casa.

També es va viatjar a Munic, per conèixer un dels lectors il·lustres de l'ARA. L'extècnic del Barcelona Pep Guardiola va explicar en un vídeo enregistrat com l'ARA era la seva opció informativa: "Era un plaer molt xulo aixecar-te al matí sabent que feia sis hores que vosaltres ja funcionàveu i em podíeu explicar què passava no només a casa sinó arreu del món".

L'ARA és també un diari amb vocació de multiplataforma. Ho demostrava ahir un altre cop amb l'estrena de l'especial multimèdia 3anys.ara.cat. I també, sobre l'escenari, Sílvia Barroso, cap del digital, en aquest cas acompanyada del Premi Nacional de comunicació que va rebre el diari la setmana passada, en la categoria de mitjà d'arrel digital.

"Esperem bufar moltes més espelmes, sempre pensant que vostès són el centre del nostre interès", va dir Bassas per cloure l'acte, que va acabar amb un brindis amb cervesa Damm, que patrocinava l'esdeveniment.

stats