09/11/2022

Un gest tan honorable com estèril pel Mundial de Qatar

2 min
Gianni Infantino, president de la FIFA, interactua amb el xeic Tamim bin Hamad Al Thani, emir de Qatar durant el sorteig final de la Copa Mundial de la FIFA Qatar 2022 al Centre d'Exposicions de Doha l'1 d'abril de 2022 a Doha

En aquests temps d'activisme de sofà, és fàcil protestar contra aberracions com el Mundial de Qatar i després endrapar partits de tres en tres, amb la consciència ben satisfeta pel tuit que vam fer fa un parell de setmanes. El diari Le Quotidien de la Réunion ha volgut conjurar-se contra aquest postureig i ha pres una decisió radical: els seus lectors no tindran informació dels aspectes esportius del campionat. Els únics esments al Mundial que es poden trobar a la seva web són reportatges sobre els (nombrosos) aspectes conflictius de Qatar i el seu menyspreu sistemàtic als drets humans o laborals. La postura del diari de l'illa de la Reunió és honorable, encara que pugui ser vista també com un postureig: els lectors seguiran consumint cròniques dels partits en qualsevol altra finestra. El gest –digníssim, insisteixo– va en contra d'un principi bàsic del periodisme: el compromís per explicar els fets rellevants, encara que siguin desagradables, ens sublevin o vinguin carregats de contradiccions. Al final, el que faci un mitjà petit d'una illa petita tindrà un impacte... petit. El que cal fer és fiscalitzar si els grans mitjans que han comprat els caríssims drets de la competició empaqueten el Mundial i el serveixen als espectadors només com una festa futbolística o van recollint les polèmiques i protestes que es vagin desenvolupant.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El de Qatar serà un Mundial farcit de notícies de tipus, diguem-ne, polític. Ahir mateix llegia, per exemple, com Budweiser s'ha convertit en la cervesa oficial del Mundial. Sort amb el patrocini, tenint en compte que l'alcohol està virtualment prohibit, per motius religiosos. Aquestes petites hipocresies ens donaran la vida, aquests dies. I els espectadors ja són prou madurs per decidir si volen o no mirar els partits: l'audiència televisiva serà la gran mesura de la nostra coherència.

stats