CONSEQÜÈNCIES DE LA LLEI AUDIOVISUAL
Mèdia 09/03/2011

El govern espanyol insisteix a impulsar la ràdio digital

Tot i la baixa penetració de les ràdios adaptades al DAB, el govern espanyol no tira la tovallola i vol impulsar la ràdio digital, en un procés paral·lel al que ha experimentat la televisió amb la TDT.

àlex Gutiérrez Margarit
2 min

Barcelona.El DAB, o ràdio digital, ha estat sempre la germana petita de la TDT. Tot i la voluntat de les institucions europees i espanyoles de tirar endavant la digitalització també en el camp de la ràdio, la poca implantació d'aparells al mercat (i les deficiències tècniques) han mantingut el projecte empantanegat durant molts anys. Però el govern espanyol vol desencallar el tema i ha fet arribar a les ràdios un esborrany de com s'hauria d'emprendre aquest procés. El document, al qual ha tingut accés aquest diari, es planteja atacar el problema ara a partir de l'hàbit d'escoltar la ràdio al cotxe. En concret, preveu "buscar acords amb la indústria de l'automòbil perquè els vehicles incloguin sistemes capaços de sintonitzar les ràdios digitals".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El text és només un esborrany i evita posar el cascavell al gat, és a dir, posar data a una hipotètica apagada analògica en la qual les ràdios convencionals deixin de funcionar i calgui tenir una ràdio adaptada per poder seguir gaudint de la programació. El punt cinquè del text es limita a dir que es realitzarà "un estudi sobre les condicions i requisits necessaris per a l'establiment d'una data per a l'apagada analògica".

Ara mateix els receptors DAB tenen un preu elevat, si es compara amb un transistor estàndard: costen uns 80 euros, en la seva versió més senzilla, però per 40 euros es pot comprar un llapis USB que, connectat a l'ordinador, permet sintonitzar també les emissores digitals. Els experts del mitjà, en tot cas, creuen que apostar per la compra d'un aparell específic nou no té gaire sentit, tenint en compte que, mentrestant, l'escolta de ràdio a través del mòbil -amb connexió a internet- ha crescut exponencialment.

En perill les ràdios locals

Les emissores locals són les més preocupades amb aquests plans del govern espanyol, perquè el pla per a la digitalització inclou agrupar freqüències locals en un únic múltiplex (agrupador de freqüències) de manera anàloga al que ha passat amb la TDT. El dia 25 de març hi ha prevista una reunió de les ràdios locals d'arreu de l'Estat, en la qual el pla governamental serà àmpliament discutit. De fet, en l'anterior sessió d'aquest organisme fins i tot es va arribar a estudiar si la llei de l'audiovisual espanyola podia ser considerada inconstitucional perquè lesionava les competències dels ajuntaments. De moment, les ràdios ja tenen el mandat d'emetre en digital a finals d'any (però poden mantenir, si volen, l'emissió analògica).

stats