Mèdia

El guionista del 'Camaleó' analitza les diferències entre el seu programa i el fals documental del 23-F

Manuel Delgado recorda les represàlies que va patir l'equip l'any 1991 per narrar un cop d'estat fictici a la URSS

Un dels precedents del fals documental sobre el 23-F d'ahir és el programa 'Camaleó', emès a TVE el 5 d'abril del 1991. Era el primer episodi del programa, que tenia estructura de ficció, i tot d'una l'emissió s'interrompia per narrar un cop d'estat a la URSS i la possible mort del president Mikhaïl Gorbatxov. Manuel Delgado, guionista d'aquell espai, ha volgut explicar al seu blog les diferències entre tots dos casos.

La primera que relata són les conseqüències: "L'endemà, l'actuació dels directius de TVE va ser expeditiva. Joan Ramon Mainat –tan enyorat– era destituït fulminantment com a cap de programes. L'enregistrament del programa era naturalment suspès definitivament i es deixaven d'enregistrar nous episodis. En Josep Abril i en Joaquim Guzmán eren apartats dels informatius. Núria Ribó, considerada còmplice de la malifeta, era també apartada de la corresponsalia a Nova York. L'equip –incloent-me a mi com a actor i guionista– era dissolt i els contractats, automàticament despatxats". Delgado recorda també la pluja d'articles a premsa, "la majoria condemnatoris, sense pal·liatius". Amb tot, segons explica, el Col·legi de Periodistes va emetre un comunicat considerant "vàlid i legítim" el programa.

L'altra diferència que assenyala Delgado és "la seva relació amb la realitat". Segons analitza, "el que s'explicava ahir al programa d'Évole era ostensiblement fals: no va passar mai. Ara bé, el cop d'estat a la URSS que nosaltres anunciàvem al nostre programa a principis d'abril del 1991 es va produir realment, de manera quasi calcada, l'agost d'aquell mateix any, exactament cinc mesos després que en Pitu Abril i Joaquim Guzmán l'anunciessin al seu telenotícies fals".

Delgado acaba parlant de les expectatives generades per l'especial d'Évole: "Realment tothom esperava que expliqués el que tots sabem de com varen anar les coses el febrer del 1981, especialment pel que fa al a figura del rei. Segurament no n'és conscient, però li ha sortit un programa monàrquic, perquè la conclusió és clara: si la seva versió és falsa vol dir que l'oficial continua sent la certa".

Més continguts de