Mèdia 29/12/2010

La història dels rebels de Wikileaks

El 30 minuts emet demà un documental suec sobre la història de Wikileaks, el petit grup d'activistes que ha sacsejat el món amb la filtració de documents secrets de les guerres de l'Iraq i l'Afganistan.

álvaro Martínez Majado
2 min
Julian Assange parlant amb els mitjans després de sortir de la presó en llibertat sota fiança.

BarcelonaSi hi ha una obra imprescindible per entendre l'enrenou generat arran de les filtracions de Wikileaks, aquesta és Wikirebels . "El més interessant és que un grup molt petit d'activistes ha pogut tenir un impacte global extraordinari". Això és el que més destaca Jesper Huor, un dels dos autors d'aquest documental que narra la història de la web que ha permès al món saber els secrets del poder.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Excepcionalment, demà el reportatge s'emet en un 30 minuts d'una hora de durada. Encara no se sap del cert si diumenge vinent, horari habitual del programa, hi haurà partit de Lliga, així que TV3 no ha volgut arriscar-se a haver de posposar l'emissió d'aquest 30 minuts i ha decidit avançar-lo i, a més, situar-lo en una franja horària de màxima audiència.

El fil argumental és la reflexió sobre quin lloc han d'ocupar les qüestions relacionades amb la informació en el debat públic. I es complementa amb declaracions de testimonis d'excepció com Kristinn Hrafnsson, el periodista que s'ha posat al capdavant de Wikileaks des de la detenció d'Assange, o l'activista Smári McCarthy, bon coneixedor de la interrelació entre política i noves tecnologies de la informació.

El resultat, que ja es pot veure a la xarxa en versió original i que dijous podrem veure a TV3 doblat, és una feina que només és possible després de mesos de dedicació: "Entrar en contacte amb membres de Wikileaks va ser difícil -apunta Huor-. Sé que fins i tot dins l'organització hi ha gent que es pregunta per què van donar tant accés a un petit equip d'una televisió sueca, si rebutgen la CNN".

Wikirebels resulta especialment esclaridor per no perdre el fil d'una història complexa: aborda els referents de Julian Assange i explica les diferents fases per les quals ha passat Wikileaks per arribar al punt de popularitat actual.

La perspectiva més humana també té un lloc a Wikirebels . És una oportunitat per sentir en paraules de Julian Assange quines raons profundes impulsen a acceptar els riscos que comporta una iniciativa com la que han portat a terme, i com es viuen les amenaces i les represàlies a què ell i el seu equip s'han vist exposats recentment.

stats