Monarquia
Mèdia 13/05/2012

La fi de la immunitat reial, en 10 polèmiques

La Constitució atorga immunitat legal al rei, però el monarca ha gaudit tradicionalment d'una altra protecció: la mediàtica

Àlex Gutiérrez
2 min
'Persones humanes'

BarcelonaLa Constitució atorga immunitat legal al rei, però el monarca ha gaudit tradicionalment d'una altra protecció: la mediàtica. Amb tot, durant els darrers anys la Corona ha deixat de ser tabú i es parla dels afers públics i privats de la casa reial amb molta més desimboltura. Ha plogut molt des que, el 1981, el director de la revista 'Punto y hora' va ingressar a presó per un article crític amb Joan Carles de Borbó, i ara les ofenses se salden amb multes de quantitats gairebé simbòliques.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'ARA repassa quines topades ha tingut la monarquia amb la llibertat d'expressió i com aquests casos han eixamplat allò que es pot dir sobre la casa reial. Des de les queixes contra TV3 pel monòleg de Quim Monzó a 'Persones Humanes' o la imitació de Toni Albà a 'Set de nit' fins al grup segovià que –en un disc editat pel mateix Ajuntament sense que aquest el revisés abans– insultava fins a setze vegades el monarca, la llista inclou també la tocada de crostó que el Tribunal Europeu de Drets Humans va fer a la justícia espanyola en considerar que la sobreprotecció al rei posava en perill la llibertat d'expressió.

A més, el dossier inclou un reportatge sobre els fotògrafs que segueixen les activitats de la casa reial i els canvis que han detectat arran dels darrers escàndols que afecten la Corona i el rei. També s'analitza la figura del cronista reial, una tipologia molt concreta de periodista que, com li agrada dir a Jaime Peñafiel, val més pel que calla que pel que explica. L'ARA recull també les opinions de Joan Tardà i Iñaki Anasagasti, dos dels polítics que més han criticat la monarquia des de les institucions a Madrid.

stats