Internet
Mèdia 18/01/2012

Milers de webs fan vaga per protestar contra la llei antipirateria dels Estats Units

La Wikipedia anglesa estarà inactiva durant tot el dia perquè considera que la norma posa en perill el seu projecte

Ara
2 min
Wikipedia

BarcelonaMés de 10.000 pàgines web s'han sumat a l'apagada d'internet convocada avui per protestar contra la Stop Online Piracy Act (SOPA), la llei antipirateria que debat actualment el Congrés dels Estats Units. A banda d'un gran nombre de pàgines petites, moltes grans empreses d'internet, com Google, Mozilla, Wordpress o Wikipedia s'han unit a la protesta, coordinada a través del portal Sopastrike.com, amb diverses iniciatives.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Qui porta la protesta més a l'extrem és la versió anglesa de la Wikipedia, que durant tot el dia mostrarà sobre fons negre el següent missatge: "Imagina't un món sense coneixement lliure". L'enciclopèdia virtual només permet accedir als articles que fan referència a la SOPA, i qualsevol altra recerca redirigeix al missatge de protesta. Altres Wikipedies, com la Viquipèdia catalana, sí que estan actives, tot i que un bàner negre a la capçalera informa sobre la protesta i denuncia que l'aprovació de la SOPA posaria en perill el projecte, ja que obligaria a eliminar tots els enllaços de la Wikipedia que enviessin a pàgines que algun tribunal nord-americà hagués considerat que vulnera els drets d'autor, encara que no s'hagués pogut demostrar, ja que seria possible perseguir qualsevol web del món, però els judicis tindrien lloc sempre als EUA, fet que dificultaria molt la defensa de les webs estrangeres.

També s'apagarà completament durant 12 hores –a partir de les 14.00, hora catalana– l'agregador de continguts Reddit, mentre que altres pàgines, com la de Wordpress, han substituït la portada per un missatge negre de protesta, però permeten accedir-hi. Per la seva banda, la versió nord-americana de Google ha substituït el seu logotip per un rectangle negre, i convida els usuaris a demanar al Congrés que no aprovi la norma.

La protesta es dirigeix a dos projectes de llei que s'estan tramitant en paral·lel a la cambra de representants –on es debat la SOPA– i al Senat, que redacta la Protect IP Act, PIPA i que, amb l'objectiu de lluitar contra la pirateria, obre la porta a bloquejar webs estrangeres que presumptament vulnerin el copyright i a impedir a les empreses nord-americans que els prestin serveis. La previsió és que el Senat voti la PIPA el dia 24 d'aquest mes, mentre que la votació sobre la SOPA s'espera per a més endavant.

Tot i el suport del sector de l'entreteniment –com el de la indústria de Hollywood, per exemple– i altres com el farmacèutic o l'editorial, la Casa Blanca s'hi ha mostrat reticent, ja que considera que la norma podria donar lloc a demandes poc fundades contra empreses de la xarxa i perjudicar negocis legítims. Segons el govern de Barack Obama, la SOPA, tal com està redactada ara mateix, podria suposar un atac contra la llibertat d'expressió. Per això, el gabinet del president va advertir dissabte en un comunicat que vetarà qualsevol mesura que "redueixi la llibertat d'expressió, incrementi els riscos de la seguretat cibernètica" o posi en perill la xarxa.

stats