RECONEIXEMENT
Mèdia 14/12/2016

La investigació del cas Maristes guanya el premi Ramon Barnils

El guardó reconeix “la qualitat” i “la transcendència” de les informacions, publicades a ‘El Periódico’

Núria Juanico
2 min
Els autors premiats amb el Ramon Barnils, Jesús Albalat, Guillem Sànchez i María Jesús Ibáñez, ahir al Born.

BarcelonaEl Grup de Periodistes Ramon Barnils va guardonar ahir Guillem Sànchez, Jesús G. Albalat i Maria Jesús Ibáñez, autors de la investigació periodística sobre els casos de pederàstia als Maristes, amb el premi Ramon Barnils 2016. La investigació periodística, publicada a El Periódico, va començar amb el fil de la denúncia que cinc exalumnes de l’escola religiosa Maristes havien interposat contra un professor de gimnàstica per abusos sexuals. A partir d’aquella demanda, els periodistes van seguir investigant i van fer aflorar fins a 43 casos de pederàstia que havien tingut lloc en diversos centres educatius durant anys. La investigació, coneguda com a cas Maristes, ha sigut escollida per unanimitat com a guanyadora del premi, que està dotat amb 700 euros i es va donar a conèixer en una cerimònia al Born Centre de Cultura i Memòria.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

El president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Ferran Casas, explica que s’ha guardonat aquesta investigació per diversos factors. “Volem reconèixer la qualitat periodística de la informació i l’aposta sostinguda en el temps dels periodistes i del diari”, afirma Casas, que també destaca “la transcendència” dels articles publicats sobre el cas. De fet, la investigació del cas Maristes ha provocat que la Generalitat, per mandat del Parlament, s’hagi presentat com a acusació particular en el cas. En paral·lel, el departament de Justícia ha demanat al govern espanyol de canviar el Codi Penal per allargar el temps de prescripció dels delictes d’abusos a menors. Segons Casas, “el periodisme d’investigació fa bingo quan fa canviar algunes coses, i el cas Maristes ho ha aconseguit”. El president del Grup de Periodistes Ramon Barnils també destaca que van rebre una vintena de propostes i que “ha sigut molt difícil escollir-ne una, perquè n’hi havia que estaven molt bé”.

En canvi, la segona categoria del premi, destinada a una obra inèdita i dotada amb 1.300 euros, ha quedat deserta. Casas va lamentar que s’hi van presentar “pocs reportatges” i que “cap utilitzava la metodologia del periodisme d’investigació ni era prou rellevant”. Per això, el Grup de Periodistes Ramon Barnils obrirà un període de reflexió per reforçar i potenciar el guardó de cara a la pròxima convocatòria.

“Aquesta categoria s’adreça majoritàriament a estudiants de periodisme o a gent que no treballa als mitjans i sabem que els és difícil tenir accés a les fonts”, explica Casas. L’entitat mantindrà el premi, però treballarà per aconseguir “que els originals rebuts siguin millors” i que el reconeixement “sigui una vertadera motivació per practicar el periodisme d’investigació amb rigor, excel·lència i independència”, diu el president del Grup de Periodistes Ramon Barnils.

Enguany és la primera vegada que el premi Ramon Barnils de periodisme d’investigació s’atorga a una obra ja publicada. El certamen, que es va recuperar el 2015 després de set anys sense celebrar-se, va incloure una categoria adreçada a articles i reportatges ja publicats en la convocatòria d’aquest any i va eliminar l’accèssit dedicat a estudiants de periodisme.

stats