Dígits i andròmines
Mèdia 11/06/2021

Els iPhones guanyen encara més privadesa

Apple presenta les novetats dels seus sistemes operatius, amb iOS15 com a protagonista

5 min
Tim Cook saluda un auditori... d'emojis

La protecció de les dades personals dels usuaris i una integració cada vegada més profunda entre els dispositius, les aplicacions i els serveis propis continuen sent les dues grans apostes d’Apple per retenir els seus clients i captar-ne de nous. Pretén així marcar la diferència amb l’altra gran plataforma mòbil, l’Android de Google, que ni tan sols pot aspirar a competir-hi en cap dels dos àmbits, perquè la naturalesa del seu negoci ho fa impossible.

La proximitat entre els congressos per a creadors d’aplicacions de les dues empreses, l’I/O de Google i la WWDC d’Apple, ha fet evident fins a quin punt divergeixen les estratègies respectives dels dos gegants tecnològics. Mentre que l’empresa del cercador es limita a aplicar canvis cosmètics a la seva plataforma mòbil Android sense entrar a fons en la privadesa –perquè perjudicaria el seu negoci publicitari– i amplia les funcionalitats dels seus serveis al núvol, el fabricant de l’iPhone insisteix a reforçar la protecció aparent de les dades personals de l’usuari i afegeix opcions noves que s’executen al mateix dispositiu.

La mostra són les novetats que la versió 15 del sistema operatiu iOS aportarà a partir de la tardor als futurs iPhone 13 i als telèfons ja existents, a partir de l’iPhone 6s. Com que l’iPhone és el producte principal d’Apple, el protagonisme de la WWDC d’aquesta setmana ha sigut per a iOS 15. En resposta als hàbits adquirits durant els confinaments pandèmics, Apple ha reforçat l’aplicació FaceTime de videoconferències, fent servir la intel·ligència artificial per afegir-hi funcions que altres serveis rivals ja tenien, com el desenfocament del fons i la supressió del soroll ambient.

Videotrucades per a tothom

Tot i això, la novetat més significativa de FaceTime és la possibilitat de convidar a les videotrucades participants que no tinguin cap dispositiu d’Apple: els usuaris d’Android i els de Windows podran intervenir-hi amb el navegador web. No és la primera vegada que l’ecosistema d’Apple s’obre a la resta del món –el servei Apple Music, per exemple, disposa d’aplicació per a telèfons Android–, però queda clar que la marca no vol que els seus clients, sobretot els de fora dels EUA, se sentin aïllats. Sense sortir de FaceTime, els participants també podran escoltar música i veure vídeos conjuntament i de manera sincronitzada mentre els van comentant; inicialment, només en els serveis d’Apple, però s’ha previst que altres plataformes de streaming puguin aprofitar aquesta funció, anomenada SharePlay.

A més de les audicions i els visionats simultanis, iOS 15 també afegirà una interessant funció de compartició en diferit. En comptes de l’habitual enviament d’enllaços dins de missatges de xat, l’usuari podrà recomanar contingut de Music, News, Podcasts i TV+ de manera que el destinatari no vegi a l’instant les recomanacions que rep, sinó quan entri a l’aplicació corresponent. D’aquesta manera es podran evitar les interrupcions, una cosa que iOS 15 també promourà amb la funció Focus de notificacions selectives: es podran configurar perquè apareguin o no segons el que estiguem fent (feina, esport, dormir), l’hora que sigui o el lloc on siguem, i s’avisarà el remitent que en aquell moment no podem fer-li cas.

Algunes funcionalitats del nou sistema operatiu iOS 15

Moltes altres aplicacions d’iOS guanyen funcionalitat. A més de targetes bancàries, al moneder Wallet es podran virtualitzar també documents d’identitat i claus d’entrada, siguin de la porta del cotxe (BMW), la de casa, la de la feina o la de l’habitació d’hotel, començant pels de la cadena Hyatt. L’aplicació de Salut, una de les més completes del mercat, no només podrà rebre i mostrar els resultats de les analítiques que ens facin en un laboratori compatible, sinó que en farà una primera interpretació, i enviarà una alerta en cas de variació significativa respecte a les dades anteriors. En el sentit contrari, s’afegeix l’opció d’enviar al nostre metge o mútua de manera xifrada la informació que vulguem. I en un grup familiar es poden vigilar les constants vitals dels nostres dependents, siguin avis o fills, que portin un Apple Watch. Amb watchOS 8, els rellotges passaran a mesurar també el ritme respiratori durant les hores de son. Salut també analitzarà com varia amb el temps la nostra manera de caminar –la llargària, regularitat i equilibri de les passes, la proporció de temps que ens repengem sobre els dos peus– i ens avisarà si considera que les nostres possibilitats d’ensopegar i caure han augmentat.

Endreçant els àlbums

L’aplicació de Fotos d’iOS es posa a l’altura de la de Google amb més funcions d’agrupació automàtica d’imatges per contingut, data i lloc, i a l’estil de Google Lens podrà detectar, transcriure i traduir el text que continguin les fotografies, tot plegat sense que les dades surtin del telèfon. Igualment, la majordoma digital Siri –que cada mes invoquen alguna vegada 600 milions de dispositius Apple, però que encara no entén ni parla català– farà el reconeixement de veu directament al telèfon, de manera que podrà obeir moltes ordres i respondre moltes consultes fins i tot quan no tinguem cobertura. Molts usuaris també ho percebran com una millora de la privadesa.

Aquest atribut també està present en el nou registre d’accés a les dades personals, on l’usuari pot consultar a quina informació han accedit darrerament les aplicacions a les quals ell va donar permís en el seu moment per fer-ho. Però les mesures més radicals de protecció de dades queden ara com ara reservada als abonats de pagament del servei iCloud, que passa a dir-se iCloud+ i incorpora la creació sobre la marxa d’adreces de correu electrònic d'un sol ús per als casos en què no vulguem facilitar la nostra, i l’emmascarament de l’adreça IP en la navegació web mitjançant el pas per dos servidors pont –sembla que d’Akamai, Cloudflare i Fastly– en una configuració més fiable que les habituals VPN o xarxes privades virtuals. Els usuaris de la modalitat gratuïta d’iCloud també guanyen una mica: quan canviïn el seu iPhone per un de nou, podran traspassar les dades d’un a l’altre mitjançant el núvol sense haver de patir per l’espai, perquè Apple els concedirà temporalment capacitat il·limitada mentre dura l’operació.

Altres aplicacions d’iOS15 que inclouen millores són els Mapes (ara amb realitat augmentada a la navegació, com la de Google Maps) i la del Temps, que inclou les funcions del servei DarkSky que Apple va comprar –i tancar per a Android– fa uns mesos.

Moltes de les novetats d’iOS 15 també s’aplicaran als altres sistemes operatius de la casa, inclòs el nou macOS per a ordinadors, que es dirà Monterey. En aquest cas es començaran a observar diferències entre els Mac antics amb processador Intel i els nous amb xip Apple: només aquests podran gaudir d’algunes funcions com el reconeixement de text dins de les imatges. De tota manera, qui veurà més novetats són els usuaris de tauletes iPad: el futur iPadOS 15 permetrà intercalar widgets de mida gran entre les icones d’aplicacions de la pantalla d’inici, que es podrà organitzar millor aparcant a la biblioteca d’aplicacions els títols d’accés menys freqüent, com ja es pot fer amb iOS14 als iPhones.

Les 200 sessions de la WWDC han donat per a moltes més coses que s’aniran veient, però la tendència és clara: els clients d’Apple tenen cada vegada menys motius per voler sortir del còmode tancat on gaudeixen de la dictadura benevolent amb què la marca protegeix la seva privadesa i els facilita la vida digital.

stats