10/09/2021

L''Abc' no li fa les preguntes que toquen a Aznar

2 min
Blair, Bush i Aznar, en la trobada que va encarrilar l'inici de l'atac occidental contra l'Afganistan

BarcelonaL'Abc publica aquest divendres una interessant entrevista a l'expresident espanyol José María Aznar on es nota massa, però, que la condició per fer-la ha sigut que només es podria parlar de l'aniversari de l'11-S. I dic que és interessant perquè Aznar representa molt bé el pensament d'allò que en el seu dia es va anomenar el Trio de les Açores (George Bush, Tony Blair i ell mateix), que va impulsar una intervenció militar a l'Iraq que va acabar amb una catàstrofe humanitària i el reforçament del jihadisme. Aznar defensa una mena d'intervencionisme militar prooccidental, i per això considera un error gravíssim la retirada de l'Afganistan. "Una rendició humiliant només pot ser considerada una gran derrota", afirma Aznar, que assegura que "s'ha comès un error que pagarem molt durament".

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Resulta curiós, perquè aquest intervencionisme l'han defensat tradicionalment als Estats Units més els demòcrates que els republicans, que són més aïllacionistes. Però arran dels atemptats de l'11-S, Bush, Rumsfeld i Cheney van intentar redibuixar el Pròxim Orient a l'Iraq provocant un caos que encara dura. Aznar considera que després de Bush cap líder nord-americà ha tingut visió estratègica, i per això han optat per "polítiques febles". És una opinió que pot tenir una part de veritat, certament, però el que no es pot permetre un periodista és tenir al davant la persona que va dir per televisió que l'Iraq tenia armes de destrucció massiva o que els atemptats de l'11-M els havia comès ETA i no preguntar-li per això. O pel retir del rei emèrit en un dels països que finança l'islamisme.

A Aznar no se'l pot entrevistar com si fos un simple analista polític, perquè ell va prendre decisions en el seu dia com a president que van tenir un impacte i per les quals encara no ha retut comptes. I el periodisme, també és això.

stats