05/09/2021

L'art de l'entrevista és el de la repregunta

2 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, durant la conferència d’ahir.

BarcelonaL'entrevista política és un subgènere especialment difícil per al periodista perquè hi entren molts factors en joc. Abans de començar, l'entrevistador ha de tenir clar un guió amb tots els temes a tractar i, sobretot, quines són les respostes que considera imprescindible obtenir i d'entre les quals hauria de sortir el titular. En canvi, a l'equip de l'entrevistat també han de tenir clar quin missatge volen llançar i, si són hàbils, seran capaços de llançar-li al periodista un bon titular perquè piqui. De vegades, l'agenda de l'entrevistat, el missatge que vol llançar, coincideix amb l'interès periodístic, i llavors tenim una relació de win-win.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Vegem el cas pràctic de l'entrevista de Pedro Sánchez d'aquest diumenge a El País. Aquí hi ha un win-win entre el diari, que aconsegueix un titular nou sobre el tema candent del moment, que és el preu de la llum ("Em comprometo que quan s'acabi el 2021 s'haurà pagat de llum el mateix que el 2018"), i l'equip de la Moncloa, que ha fabricat el titular. Però la majoria de vegades no és així, i sovint això provoca friccions entre el polític (i el seu entorn) i els periodistes. Què hauria passat si El País hagués optat per titular, per exemple: "L'escàndol del rei emèrit no contribueix a la bona reputació del país"? Doncs que hauria estat també un bon titular, però hauria provocat una crisi entre la Zarzuela i la Moncloa.

A més de triar un bon titular, l'obligació del periodista és repreguntar. De fet, els polítics són especialistes en no respondre i parlar sense dir res, per això l'art de l'entrevista política sovint es converteix en l'art de la repregunta. En aquesta entrevista he trobat a faltar una repregunta sobre l'escàndol del retorn de menors al Marroc. Sobretot perquè és un cas que qüestiona l'Espanya de colors que pinta Sánchez durant tota l'entrevista.

stats