07/05/2021

L'honestedat de reconèixer les badades de dos segles

2 min
Disponible en:

Any 1914. El Guardian escriu al seu editorial: "Cal suposar que la mort de l'arxiduc Francesc Ferran no tindrà cap conseqüència immediata o rellevant en la política europea". Quatre setmanes més tard, començava la Primera Guerra Mundial, un conflicte que deixaria entre 15 i 22 milions de morts. És l'enèsima demostració que, malgrat tot, els periodistes som millors explicant el passat que preveient el futur. La perla és un dels exemples que el diari, amb motiu dels seus 200 anys, inclou dins d'una recopilació d'errors de judici al llarg de dos segles. El Guardian també mostra un editorial que comenta la insurrecció Índia del 1857. S'hi defensava el dret d'Anglaterra a mantenir el poder sobre la població nadiua "en virtut d'una superioritat inherent". Aquesta visió colonial i paternalista també quedaria reflectida el 1917, amb la declaració de Balfur sobre Terra Santa: "La població existent a Palestina és petita i en un estadi primerenc de civilització". Criticar ferotgement Abraham Lincoln o desaconsellar l'energia eòlica són altres mostres de com fins i tot un gran mitjà, a vegades, pot tenir els prismàtics entelats.

Algunes de les prediccions fallides del 'Guardian'

La valentia del Guardian no passa només per recuperar moments ja molt pretèrits, d'aquells que es poden justificar –fins a cert punt– a partir del clima polític i els condicionants culturals de l'època. També admet, per exemple, haver-se arronsat amb el Brexit. El diari havia demanat el vot en un sentit o altre en referèndums anteriors, però quan va tocar decidir si quedar-se o marxar de la Unió Europea, per bé que la seva cobertura era clarament partidària a romandre-hi, no hi va haver una petició explícita (com sí que va fer el Daily Mirror).

Un mitjà que és capaç de mirar la seva pròpia història de manera crítica demostra grandesa i cintura. No totes les capçaleres centenàries han fet aquest exercici.

stats