Mèdia 03/05/2011

Els lectors de premsa en català seran ja el 41,8%

Els últims avenços de la premsa en català fan que el percentatge de lectors en aquesta llengua sigui per primera vegada harmònic amb el nombre de persones que es declaren catalanoparlants.

à.g.m.
2 min

Barcelona.Tot i que a Catalunya un 42% dels ciutadans manifesten que el català és la llengua amb què s'identifiquen, només un 25% de les lectures de diaris corresponen a exemplars en aquesta llengua. L'estadística es veu afectada pel fet que l'oferta de premsa gratuïta i esportiva és escassa comparada amb la que apareix en castellà, i nul·la pel que fa als diaris econòmics. Però fins i tot si ens fixem tan sols en les capçaleres generalistes, el percentatge es queda en un 32%.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

L'aparició avui de La Vanguardia en català suposarà un impuls a aquest índex. Fonts del Baròmetre de la Comunicació calculen que el consum de diaris en català podria pujar fins al 41,8%. Per fer aquesta estimació s'ha considerat, entre els enquestats que es declaren lectors de La Vanguardia , quants consideren que el català és la seva llengua primordial. Així, segons aquestes estimacions, un 48,3% dels lectors optarien per l'edició catalana del diari dels Godó, per un 51,7% que es quedarien amb la castellana. Els percentatges de lectors en el cas d' El Periódico són del 46,2% i el 55,5% respectivament (no sumen 100% perquè hi pot haver duplicacions).

En tot cas, actualment els diaris encara estan a la part baixa de les estadístiques respecte d'altres mitjans. Així, per exemple, només un 29,2% de la població assegura haver llegit el dia anterior un diari en català. En canvi, en el cas del consum televisiu, el percentatge puja al 54,9%, una xifra idèntica a la de la ràdio (però amb la salvedat que, en el cas de ràdio en castellà, només un 59,9% dels ciutadans diuen que l'escolten, mentre que el 86% expliquen que consumeixen televisió en aquesta llengua). El ja tradicional fanalet vermell segueix sent el cinema, que només obté un 5,8% de seguidors de pel·lícules en català, per un 90,1% de films en castellà i un 4,6% en altres llengües.

stats