PAREU MÀQUINES
Mèdia 10/09/2019

"Nous, journalistes du 'Monde'..."

Els periodistes del rotatiu francès es mobilitzen per blindar la seva independència

i
David Miró
1 min
"Nous, journalistes du 'Monde'..".

BarcelonaÉs, sens dubte, un dels grans temes del nostre món. ¿Els mitjans de comunicació privats han de funcionar segons el criteri d'una empresa qualsevol? ¿El propietari o propietaris pot interferir en la seva línia editorial per interessos particulars? Els mitjans de comunicació produeixen un valor molt preuat en democràcia: informació verídica. Els periodistes tenen la missió d'assegurar que la ciutadania disposa de bona informació per prendre les seves decisions. I sense aquesta mínima veritat compartida, la democràcia no funciona.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu cal treure's el barret davant del comunicat que han fet els periodistes de 'Le Monde' davant la imminent venda del 49% de les accions del diari per part de Matthieu Pigasse a l'industrial Daniel Kretínsky. Els treballadors, fundadors i lectors del diari són propietaris del 25%, en un grup batejat com a pol d'independència, i sobre el paper tenen dret de veto sobre qualsevol canvi en l'accionariat. Però en aquest cas no els han consultat. En el comunicat, que porta per títol "Nous, journalistes du 'Monde'...", afirmen: "Qualsevol canvi substancial en el capital sense l'aprovació dels empleats contaminaria la relació construïda durant els últims deu anys amb els nostres accionistes, enfosquiria els valors del periodisme de 'Le Monde' i degradaria la confiança dels nostres lectors".

Es tracta d'un comunicat d'autodefensa, en què es posa en valor el fet que els periodistes han de ser lliures dels interessos dels accionistes per fer la seva feina, perquè si no perdran el seu tresor més preuat i conquerit al llarg dels anys: la credibilitat. Per això, la lluita dels treballadors de 'Le Monde' no és per salvar l'empresa que els paga sinó una cosa encara més important: la democràcia.

stats