PAREU MÀQUINES

I de la maquinària d’ingerències espanyola, no en diem res?

'El País' s'enfronta a l'edició espanyola de 'RT', que li replica irònicament

“La maquinària d’ingerències russa”. Així ha batejat ‘El País’ les polítiques d’intoxicació informativa instades pel Kremlin i que, després d’intentar influir en l’elecció de Trump i el referèndum del Brexit, segons el diari, ara fan apuntar els seus canons digitals a l’1-O. A mi això de “maquinària d’ingerències russa” em sona a àlbum de Mortadel·lo i Filemó, tipus 'El transformador metabólico' o 'El sulfato atómico'. Però, nomenclatures a banda, és versemblant pensar que a Putin li interessa esperonar el Procés, en tant que això tensa la UE.

Ara bé, els arguments presentats per ‘El País’ eren massa febles. Carregaven sobretot contra 'RT', un mitjà discutible i inequívocament arrenglerat amb el Kremlin. I consignaven que, fins a aquell moment, havien dedicat 42 notícies a la qüestió catalana. El mitjà al·ludit n’ha tingut prou de recordar irònicament que Euronews en portava ja 65. El redactat parlava també de notícies falses i titulars incorrectes. I citava la notícia "La UE 'respectarà' la independència de Catalunya, però haurà de passar 'un procés d'adhesió'". La primera trampa era citar el titular sense les cometes de “respectarà” i “un procés d’adhesió”, fent veure que el mitjà assegurava per compte propi el que no era sinó una cita de Juncker. La segona, obviar tota la confusió que va envoltar aquelles declaracions, posteriorment matisades. De fet, el titular d’Euronews va ser “Juncker respectaria el resultat del referèndum d’independència català”, molt més agosarat que el de RT.

Però, ei, està molt bé tenir detalls de la maquinària d’ingerències russa. El dia que parlin de la maquinària d’ingerències espanyola –com quan Cebrián, al febrer, reclamava a ‘El Mundo’ el desplegament de la Guàrdia Civil i la suspensió de l’autonomia– això pot ser la bomba.