LA TRIA 'TECH'
Mèdia 13/12/2014

Uns peücs de nadó amb polsímetre i 15 dispositius i aplicacions més per vigilar el vostre cor

i
Albert Cuesta
4 min
El peüc Owlet Smart Sock

CardedeuAmb motiu de La Marató de TV3, que aquest any tornarà a dedicar els diners recaptats a projectes de recerca sobre les malalties coronàries, us proposo una selecció de dispositius i aplicacions que serveixen per mesurar i registrar el ritme cardíac, per tal que conegueu millor el funcionament del vostre cor.

Inscriu-te a la newsletter Sèries Totes les estrenes i altres perles
Inscriu-t’hi

Braçalets d'exercici físic

Gràcies als anomenats 'wearables', ara tenim a l'abast la possibilitat de registrar fàcilment diverses constants vitals amb dispositius força assequibles. Els de les marques tradicionalment adreçades a atletes i esportistes dedicats, com Garmin, Atlas o Polar, són cada vegada més sofisticats, però la popularitat d'aquest segment ha arribat gràcies a marques de consum relativament noves, com Fitbit i Jawbone. Els seus respectius nous models de braçalet, el Fitbit Charge HR (150 euros) i el Jawbone UP3 (180 dòlars), no compten només passes i escales: també mesuren el ritme cardíac, i gràcies al procediment de baix consum, poden fer-ho de manera continuada i deixar-ho registrat a la respectiva aplicació mòbil. Fins i tot Microsoft s'ha llençat al mercat amb una polsera pròpia, la Microsoft Band (200 dòlars), carregada de sensors, entre els quals també hi ha un pulsímetre.

Rellotges connectats

Alguns dels rellotges intel·ligents més recents incorporen a la cara interior un detector òptic del ritme cardíac que podeu fer servir per fer mesures puntuals del pols. Un d'aquests rellotges és el Motorola Moto 360 (250 euros), un model amb sistema Android Wear que destaca per l'esfera circular. Però qui ha apostat fort per aquesta funció és Samsung, que té a la venda almenys tres models amb pulsímetre incorporat: el Gear 2 Neo (199 euros), el Gear Fit (99 euros) i el Gear S (399 euros), els dos últims amb espectaculars pantalles corbades. Tots aquests models fan moltes altres funcions, inclosa la de podòmetre, però tenen una limitació: només poden transferir les dades acumulades a l'aplicació S-Health de Samsung, que només funciona en els telèfons de la mateixa marca.

Telèfons amb pulsímetre

Potser no porteu rellotge o en preferiu un de menys connectat, però segur que a la butxaca o a la bossa hi teniu un telèfon intel·ligent. Si és un Galaxy S5 (450 euros) o un taulèfon Galaxy Note 4 (700 euros) esteu de sort, perquè aquests dos models de Samsung inclouen a la part del darrere, a sota de la càmera, un detector òptic de ritme cardíac. Igual que els rellotges, només transfereixen les dades a l'aplicació de salut de la mateixa marca.

Altres dispositius

No tots els pulsímetres de consum es porten posats al canell. Alguns es porten al cap, i més concretament a les orelles. LG és un dels fabricants que ha incorporat un sensor de ritme cardíac en uns auriculars per al telèfon mòbil, els FR74 (180 dòlars, encara no es venen aquí). El tensiòmetre Withings WPM02 (130 euros, compatible amb Android i iOS) mesura el pols a més de la pressió sistòlica i la diastòlica. I amb els peücs Owlet Smart Sock (250 dòlars, en prevenda) podreu controlar en temps real el pols i el nivell d'oxigen del vostre nadó des del telèfon mòbil.

Aplicacions per a 'smartphones' i tauletes

Fins i tot si no voleu comprar cap andròmina nova, amb la majoria dels 'smartphones' podeu prendre-us ocasionalment el pols de manera aproximada, fent servir aplicacions com Instant Heart Rate d'Azumio (Android i iPhone), Heart Rate Monitor (Windows Phone, 1,99 euros) i Cardiograph (BlackBerry 10). No us serviran per a l'iPad perquè necessiten el 'flash' de la càmera i la tauleta d'Apple no en porta, però afortunadament Philips ofereix Vital Signs Camera (0,99 euros), que mesura el pols detectant amb la càmera frontal de l'iPad les variacions de color del rostre, a més del ritme respiratori. Fins i tot podeu prendre el pols de dues persones al mateix temps.

Òbviament, cap d'aquests dispositius i aplicacions substitueix la intervenció d'un professional sanitari, però poden servir per detectar tendències i segur que el metge us agrairà que li porteu un historial del vostre ritme cardíac quan aneu a visitar-lo.

En qualsevol cas, sigui quin sigui l'estat del vostre cor, l'aplicació que heu d'instal·lar i fer servir avui és la de La Marató de TV3 (Android, iOS i altres mòbils). Fins i tot podeu fer servir el telèfon per trucar al 905 11 50 50 i fer el donatiu parlant amb una persona humana. Un dia és un dia.

stats